Davčna blagajna ima posebno zakonodajo

POS blagajne

Davčna blagajna je močno povezana z zakonom o davčnem potrjevanju računov. To je obvezno od drugega januarja 2016 naprej. To v praksi pomeni, da morajo biti vse blagajne povezane s Finančno upravo Republike Slovenija. Za take vrste blagajn pa imamo izraz, in sicer davčna blagajna. Tako so uvedene tudi on-line davčne blagajne. Pred izdajo vsakega računa mora davčna blagajna poslati podatke o računu na FURS. Ta pa v nadaljevanju temu računu dodeli enotno oznako računa. Taka blagajna mora tudi natisniti EOR na račun kupcu. Kupec pa potem lahko takoj preveri, s pomočjo posebne aplikacije, ali je račun res davčno potrjen ali ne.

Katera je optimalna davčna blagajna?

Katera je najbolj primerna blagajna te vrste je seveda odvisno od tega, kakšno opremo že ima nekdo, koliko računov na mesec izdaja in od tega, ali so računi, ki jih izdaja, izdani tudi na terenu, ali je tam možnost priključitve na elektriko ali ne. Če nekdo izda izredno malo računov in je do sedaj račune pisal v vezano knjigo računov, se to lahko nadaljuje vse do konca leta 2017. Pri tem pa je smiselno vendarle narediti izračun, ki se ga splača. Vsak tak račun, ki je narejen iz vezane knjige, stane 11 centov, poleg tega pa je pri tem tudi veliko dodatnega dela, in sicer z naknadno potrditvijo računov.

POS blagajne imajo vse v eni napravi

POS blagajne so lahko mobilne davčne blagajne, ki imajo vse v eni napravi. Ta vsebuje davčno blagajno, POS tiskalnik ter internetno povezavo. POS blagajne veljajo za izjemne kompaktne, mini ter ergonomične naprave, ki so namenjene za udobno uporabo.