Izkoristek sončne energije

Sončni kolektorji

Sončna energija je brezplačna, poleg tega jo imamo stalno na voljo v velikih količinah. To vedno bolj prepoznavamo in tudi izkoriščamo. Ne le v velikih sončnih elektrarnah, temveč tudi doma. Na voljo imamo različne rešitve, ki nam omogočajo zbiranje in uporabo sončne energije. Izbira prave opreme je odvisna od tega, kaj pravzaprav želimo doseči. Običajno se osredotočimo na eno od dveh možnosti – na uporabo sončne energije za napajanje električnih porabnikov ali na uporabo sončne energije za ogrevanje vode. Od tega je odvisno, kakšno opremo bomo potrebovali.

Za prvi primer so ustrezni solarni paneli, ki omogočajo zbiranje sončne energije in pretvorbo v električno energijo. Pri tem so zelo pomembni še akumulatorji. To je AGM akumulator, ki je pripravljen na delovanje v takšnem sistemu. Naprava mora biti namreč posebej prilagojena za redne cikle polnjenja in praznjenja, da lahko doseže kar se da dolgo življenjsko dobo. AGM akumulator ima sicer tudi druge prednosti, s katerimi je kot nalašč za uporabo v takšnih sistemih. Seveda imamo na voljo tudi nekatere druge možnosti, AGM akumulator se uvršča le med pogoste in priljubljene rešitve.

Če bi radi koristili sončno energijo za ogrevanje vode, pa nam priskočijo na pomoč sončni kolektorji. To so naprave, ki koristijo sončno energijo za neposredno ogrevanje vode. Čeprav bi lahko za ta namen uporabili tudi sončno elektrarno in vodo ogrevali z elektriko, nam sončni kolektorji ponujajo bistveno boljši izkoristek. So tudi nekoliko bolj enostavni in lahko cenejši, kar pa je odvisno od izbrane opreme. Praviloma imajo bistveno boljši izkoristek in se pri svojem delu odlično obnesejo. Sončni kolektorji brez težav ogrevajo tudi večje količine vode, in to povsem brezplačno, tako da se začetna investicija zelo hitro povrne. Na dolgi rok zagotavlja ta oprema popolno zadovoljstvo, še posebej v kakšnih večjih hišah, kjer mora biti topla voda vedno na voljo.