Prava baterija za sodobne naprave

Akumulator 100Ah

Vse več opreme poganja električna energija, kar velja predvsem za naprave, ki nas spremljajo pri vsakdanjih opravilih. Veliko prahu zbujajo električni avtomobili, medtem ko smo že povsem vajeni električnih kosilnic, robotskih sesalnikov in podobnih pripomočkov. Elektrika ima v takšnih aplikacijah seveda številne prednosti, a zahteva tudi nekaj pozornosti – predvsem z baterijami je treba previdno ravnati.

Treba bo izbrati baterijo, ki ustreza napravi, pa tudi zahtevam uporabnika. V nekaterih primerih nimamo veliko izbire – iRobot baterija je na primer primerna le za robotske sesalnike tega proizvajalca in je ne moremo uporabiti niti v sorodnih napravah. Takšnih primerov je še veliko, iRobot baterija ni edina možnost niti med baterijami za robotske sesalnike, kaj šele pri drugih napravah. Pomembno je torej, da vedno kupimo baterijo, ki ustreza določeni napravi. Prepričati se je treba, da ustreza znamki in modelu, tako tudi vsaka iRobot baterija ne bo nujno odgovarjala vsakemu robotskemu sesalniku te znamke.

Nekatere baterije so bolj vsestranske, predvsem večji akumulatorji, ki jih lahko povežemo z različnimi napravami. Akumulator 100Ah bo na primer zelo uporabna oprema za poganjanje najrazličnejših naprav, ki za svoje delovanje zahtevajo 12- ali 24-voltni enosmerni tok. Poleg tega akumulator 100Ah ponuja kar lepo zalogo električne energije, ki bo zagotovila dolgotrajno delovanje naprav, tudi tistih z nekoliko višjo porabo. Tak akumulator se pogosto uporablja v osrčju napajalnega sistema za manjše porabnike, na primer telefone in tablice, lahko pa z ustrezno opremo poganjamo tudi zahtevnejše naprave, celo tiste, ki zahtevajo izmenični tok. Prav tako lahko akumulator 100Ah nadgradimo z večjo kapaciteto ali pa uporabimo več vzporedno vezanih akumulatorjev. V primeru takšne opreme ni treba toliko paziti na to, da jih prilagodimo sodobnim elektronskim napravam, moramo pa biti seveda pozorni na druge lastnosti, predvsem na voltažo, pa tudi nekaj dodatne opreme bomo verjetno potrebovali za učinkovito povezavo.