Prva pomoč pri težavah s srcem

Defibrilator srčni spodbujevalnik

Srce je zanesljiva mišica, ki preko celega življenja napaja telo z nujnimi snovmi, ki jih celice potrebujejo za delovanje. To pomeni, da gotovo ne želimo tvegati kakšnih težav, za kar lahko najbolje poskrbimo s preventivo, predvsem z zdravim življenjskim slogom. Če pa do težav vseeno pride, moramo biti na to kar se da dobro pripravljeni – v nekaterih primerih lahko učinkovito ukrepamo, sploh če imamo na voljo ustrezno opremo. Posredujemo lahko predvsem pri drugih, pri katerih prepoznamo simptome težav s srcem.

Značilna težava je zastoj srca, ki se v Sloveniji dogaja vsakodnevno in ima lahko zelo hude posledice. V primeru zastoja srca uporabimo defibrilator, ki se zelo dobro obnese in drastično izboljša možnosti za preživetje, predvsem pa s tem preprečimo nastanek trajnih posledic, ki sledijo omejenemu pretoku kisika v možgane. V praksi je defibrilator srčni spodbujevalnik, ki vzpostavi normalno bitje srca. Ob srčnem zastoju je ritem srca moten, s tem je moten tudi pretok krvi. Defibrilator srčni spodbujevalnik odmeri električne impulze, ki spodbudijo normalno bitje srca in ponovno vzpostavijo normalen pretok krvi po telesu. Na srečo večino dela defibrilator opravi kar sam, tako da pri uporabi naprave ne potrebujemo kakšnih posebnih znanj, le slediti moramo navodilom. V primeru srčnega zastoja defibrilator vsekakor lahko močno pomaga, a ukrepati moramo hitro, saj imamo le nekaj minut časa.

Seveda lahko pride tudi do drugih težav s srcem, včasih imamo možnost uspešno posredovati, včasih pa ne. Defibrilator srčni spodbujevalnik in druge naprave nam pomagajo pri vzdrževanju normalnega srčnega ritma v takšnih situacijah, a to ni vedno mogoče. Prav tako moramo za prvo pomoč poznati postopke masaže srca in oživljanja, kar pride v poštev v mnogih primerih težav s srcem, tudi če so te posledica drugih vplivov. Pametno je, da stalno osvežujemo svoja znanja in spretnosti s področja prve pomoči.