Topla posteljnina za zimske dni

Pregrinjala

Nizka temperatura je koristna za kakovost spanca, a pri tem ne mislimo hladnih zimskih temperatur. Priporočila običajno predlagajo le nekaj stopinj nižjo temperaturo od sobne, kar pomeni okoli 17 ali 18 stopinj Celzija, medtem ko je pozimi okolje bistveno hladnejše. Poleg tega pa temperatura prostora seveda ni enaka temperaturi v postelji – rade volje se bomo zavili v toplo posteljo, ki ponuja bistveno boljši občutek od okolice, če seveda izberemo pravo posteljnino. V zimski sezoni pogosto zamenjamo posteljnino za takšno, ki se bo bolje obnesla ob nižjih temperaturah.

V poštev pridejo predvsem odeje za zimo, ki jih lahko preprosto dodamo obstoječemu kompletu opreme na postelji. Gre za nekoliko debelejše in udobnejše odeje, ki se dobro kosajo tudi z nizkimi temperaturami. Nekatere odeje za zimo se lahko uporabljajo samostojno, kar je zelo praktično pri krajšem počitku ali poležavanju na kavču, večinoma pa gre za opremo, ki je namenjena uporabi na postelji. Najboljše odeje za zimo imajo kakovostna polnila naravnega izvora, recimo merino volno, gosji puh in perje, lan in podobno, zelo dobro pa se obnesejo tudi dovršena sintetična polnila. Glavno je seveda to, da odeja zagotavlja toploto, kateri niso kos niti nižje temperature okolice.

Za dodatno toplino pogosto dodamo še pregrinjala, ki so običajno zelo enostaven, a učinkovit kos opreme. Ni se treba posebej posvečati uporabi, preprosto ga namestimo na posteljo in že lahko koristimo dodatno plast zaščite pred nizkimi temperaturami. Tudi pregrinjala so na voljo v različnih izvedbah, nenazadnje imajo lahko tudi različna polnila, čeprav so pogostejša takšna, ki nimajo polnil. Ne glede na tip izdelka gre pričakovati dobrodošlo funkcionalnost, verjetno pa ni odveč omeniti, da ponujajo pregrinjala tudi odlično možnost za dekoracijo spalnice – le redko so pregrinjala dolgočasna in enobarvna, večinoma so poslikana s privlačnimi vzorci in tudi z večjimi dovršenimi motivi.