Varčnost in učinkovitost ogrevanja

Pri sodobnih ogrevalnih sistemih je pomembno predvsem to, da so varčni in učinkoviti. To pomeni, da v toploto pretvorijo čim večji delež goriva oziroma drugega vira, ter pridelajo čim manj neuporabnih stranskih produktov. V tem oziru se najbolje obnese IR ogrevanje, ki na račun svoje učinkovitosti prinaša tudi nekatere druge privlačne prednosti.

En izmed glavnih adutov je za IR ogrevanje cenik. Ta nam pokaže, da je dolgoročno ogrevanje na tak način zelo poceni – deloma zaradi cene električne energije, deloma pa tudi zaradi odlične učinkovitosti IR panelov. A treba je izpostaviti še nekaj, namreč možnost prilagajanja ogrevanja v takšnem sistemu. Digitalni termostat omogoča natančno nastavljanje temperature, kar znižuje potratno in nepotrebno delovanje sistema. Napreden digitalni termostat omogoča nastavljanje temperatur za različne prostore in nadzor nad vsakim posameznim panelom, s čimer je možno še dodatno znižati stroške delovanja sistema. Najbolje pa se bo pri tem izkazal pametni digitalni termostat, ki samodejno prilagaja delovanje sistema glede na to, kje je ogrevanje dejansko potrebno.

Na dolgi rok je za IR ogrevanje cenik vsekakor prepričljiv razlog za izbiro tega načina ogrevanja. A ne le na dolgi rok – tudi oprema je cenovno precej dostopna, enako velja za montažo. Namestitev osnovnih panelov je povsem enostavna in hitra, prihranek pa se splača investirati v kakovosten termostat ali drug nadzorni sistem. V vsakem primeru je za IR ogrevanje cenik že v tej fazi zelo ugoden, sploh v primerjavi z alternativami. Za toplotno črpalko, ki je na dolgi rok podobno učinkovita kot IR ogrevanje, bi recimo že takoj odšteli 10x več.