Avtomobilska industrija

avtomobilska industrija

Industrijska panoga, ki se ukvarja z motornimi vozili, predvsem z oblikovanjem, razvijanjem in proizodnjo motornih vozil se imenuje avtomobilska industrija. Ta industrija je zelo pomembna industrijska panoga, saj je imela leta 2005 kar 1,9 biljona evrov prometa.

Na splošno avtomobilizem zajema različne vrste avtomobilov, pogovorno jim rečemo kar avti. To so vozila, ki imajo lastni pogon. Avtomobili so običajno sestavljeni iz jeklenih nosilcev, pogonskega agregata, koles (običajno štiri), menjalnika, sklopke, voznikovega prostora in tovornega prostora.

avtomobilska industrija

K voznikovem prostoru štejemo volan, pedala, gumbe in ročice, k tovornemu pa štejemo tudi potiniški prostor, torej stoli in srednji del avtomobila, kjer prevažamo potnike.

Avtomobilizem predstavlja avtomobilsko industrijo, in je ena od vodilnih industrij, v uporabi pa naj bi bilo že več kot miljarda avtomobilov. Zaradi tako velike uporabe avtomobilov se je pojavilo onesnaževanje z ogljikovim dioksidom ter drugimi ostanki, ki so posledica izgorevanja bencina.

avtomobil

Razvoj avtomobilov je potekal dalj časa, za končen izdelek pa ni bil odvisen le en človek, pač pa to zgodbo soustvarja mnogo znanstvenikov z vsega sveta.