Prihranite pri ogrevanju z izolacijo

prihranite-pri-ogrevanju-z-izolacijo

Ogrevanje stanovanja je med najdražjimi funkcijami, ki jih prevzema stanovanjska oprema. Zato smo pogosto zelo pozorni na to, da izbiramo učinkovita in varčna ogrevalna sredstva, posegamo po cenejših energentih in se s tem borimo proti visokim stroškom. A če pri tem pozabimo na izolacijo, bodo vsa ta prizadevanja zaman.

Izolacija je ključnega pomena, če želimo dobro izkoristiti svoj ogrevalni sistem. V mnogih primerih je prav to šibka točka, ki povzroča toplotne izgube in višje stroške. Ni nujno, da gre za kakšne velike pomanjkljivosti, včasih je kritična izolacija mansarde ali drugih posameznih prostorov, lahko gre za dotrajano stavbno pohištvo ali kakšne druge težave, ki jih ne bomo takoj opazili.

Izolacija mansarde in strehe

Stanovanjska hiša je izpostavljena spremenljivim razmeram v okolju, ki seveda vplivajo tudi na razmere v notranjosti. Največji stik z okoljem ima ravno streha, kar predstavlja možno težavo z vidika izolacije. Predvsem v starejših objektih je izolacija mansarde in strehe pomanjkljiva, če tam nimamo urejenih prostorov za bivanje. Skozi streho zato poteka stalna izmenjava toplote, izgubljamo toploto iz notranjosti in dodatno obremenjujemo ogrevalni sistem.

Če se odločimo za ureditev mansardnega stanovanja, moramo gotovo najprej poskrbeti za izolacijo. A to je nujno opravilo tudi v primeru, da želimo imeti čim boljše energetske izkoristke. Izolacija mansarde preprečuje uhajanje toplote, lažje bo vzdrževati prijetno temperaturo v notranjosti, posledično imamo tudi nižje stroške. Res je, da izolacijo lahko uredimo na različne načine, a prav streha je pogosto kritična točka, ki lahko osiromaši vpliv vseh drugih prizadevanj za dobro izolacijo.

postavljanje-izolacije

Tako je izolacija mansarde in strehe lahko prioriteta tudi pri objektih, ki imajo sicer kar dobro izolacijo. Tudi novejše hiše so lahko na podstrešju slabo izolirane, če tam nismo uredili prostorov za bivanje. Morda je prav to dober razlog za prenovo, saj s sodobnimi izolacijskimi sistemi hitro odpravimo te težave in dosežemo odličen učinek, sploh če je preostanek hiše že dobro izoliran.

Adaptacija stare hiše odpira možnosti za prihranek pri ogrevanju

Prenove in adaptacije starejših objektov pogosto obravnavamo predvsem z vidika stroškov. Zato s to odločitvijo radi odlašamo, češ da je objekt še vedno povsem spodoben in primeren za bivanje. Morda res ne bomo opazili velikih težav, a to še ne pomeni, da teh ni. Ravno pri ogrevanju in izolaciji imamo opravka s takšnimi nevšečnostmi.

projekcija-adaptacije-hise

Adaptacija stare hiše je pogosto nujna zaradi velikih toplotnih izgub in pomanjkljive izolacije. A tega ne bomo takoj ugotovili, saj se navadimo visokih stroškov in slabega izkoristka pri ogrevanju. Vseeno, če imamo staro hišo, je izolacija najverjetneje zelo slaba. Ne mislimo le na izolacijo same stavbe, temveč tudi na pomanjkljivosti, ki jih na tem področju prinaša zastarelo stavbno pohištvo

Okna in vrata slabo tesnijo, povzročajo prepih in uhajanje toplote. Prav tako je lahko pomanjkljiva izolacija ob okenskih policah, balkonih, terasah in drugih elementih. Zato nam adaptacija stare hiše ponuja veliko možnosti za konkretno nadgradnjo na tem področju.

Kaj vse vključuje adaptacija stare hiše?

Včasih se adaptacija stare hiše opravlja prav s tem namenom, da odpravimo težave z izolacijo in uhajanjem toplote. A po navadi imamo še druge cilje, ki jih želimo doseči, verjetno bomo spremenili tudi ureditev stanovanjskih prostorov in njihov namen.

Zato moramo biti pri prenovi oziroma adaptaciji kar se da fleksibilni ter pripravljeni na različne posege. Več o tem, kaj vse lahko vključuje prenova hiše, preberemo na https://er-mont.si/prenova-hise pri strokovnjakih, ki tudi opravljajo takšne posege. Pomembno je, da se prenova opravi celovito in po skrbno načrtovanem postopku, da res dosežemo željeni cilj. Tudi v primeru, da se osredotočamo na izolacijo, bomo morali skrbno pripraviti popis del in opraviti vse v ustreznem zaporedju.

Največ dela bomo imeli s celovitimi prenovami, ki vključujejo večje posege v objekt. A prav tako je lahko adaptacija stare hiše precej enostavna, če se lotimo le kakšnih posameznih opravil.

Enostavna energetska adaptacija stanovanja

Če dobro poznamo pomanjkljivosti objekta, bomo morda lahko opravili enostavno adaptacijo in že s tem dosegli izvrstne učinke. Še posebej to velja v primeru, da želimo nasloviti kakšne specifične pomanjkljivosti na področju izolacije.

Najbolj značilna je tovrstna adaptacija stanovanja v primeru, da želimo zamenjati stavbno pohištvo. Kvalitetna okna in vrata lahko zdržijo vsaj kakšnih 50 let, a v tem času neizogibno postanejo zastarela. Na voljo imamo bistveno boljše izdelke, ki ponujajo odlično izolacijo in s tem tudi prihranke pri ogrevanju. Zato adaptacija stanovanja pogosto vključuje zamenjavo oken in vrat, tudi če je stara oprema morda nepoškodovana in uporabna.

izolacija

Sodobna okna in vrata dosegajo izvrstne izolacijske vrednosti. Oprema je izdelana iz naprednih materialov, predvsem pa se je spremenila tehnologija izdelave. Zdaj uporabljamo okna in vrata z več komorami za zadrževanje toplote, okna so dosegla velik napredek tudi v zasteklitvi

Pred letom 2000 so se večinoma uporabljala okna z enim steklom ali dvoslojna okna brez posebnih izolacijskih premazov. V zadnjih letih se pripravljajo bistveno bolj prepričljivi izdelki, zato je adaptacija stanovanja povsem smiselna.

Najboljšo izolacijo dosežemo s prenovo ali zamenjavo kritičnih delov. Podjetje ER Mont nam ponuja izvrstne rešitve ne glede za izhodiščno stanje. Vedno je možno načrtovati prenovo, s katero bomo močno izboljšali izolacijske lastnosti stanovanja in dosegli boljši izkoristek ogrevalnega sistema. 

Včasih je že enostavna adaptacija stanovanja dovolj, da dosežemo opazen napredek na tem področju. To pomeni, da je tudi investicija zanemarljiva – že res, da bo treba plačati za novo opremo in za delo, a že kmalu lahko pričakujemo veliko večji izkoristek ogrevalnega sistema, manjšo porabo in nižje stroške pri ogrevanju. Tako je adaptacija stanovanja kar samoumevna, saj niti cena ni več upravičen pomislek.

Viri in literatura:

1) NHS UK – Home adaptations: https://www.nhs.uk/conditions/social-care-and-support-guide/care-services-equipment-and-care-homes/home-adaptations/

2) Housing Adaptation Grant for People with a Disability: https://www.citizensinformation.ie/en/housing/housing_grants_and_schemes/housing_adaptation_grant_for_people_with_disability.html