Moto oprema pri nakupu ne dopušča kompromisov

moto-oprema-vrhunske-kvalitete

Za razliko od voznika v avtomobilu so motoristi na motorju veliko bolj izpostavljeni nevarnim dejavnikom pri vožnji. Problematični so mnogi faktorji, na katere v avtomobilu sploh ne pomislimo. 

Pesek na cestišču, spolzke oznake, navsezadnje že veter in drugi vremenski vplivi – vse to so faktorji, ki za motorista lahko pomenijo grožnjo. Pred hudimi posledicami nezgod nas varuje predvsem moto oprema, ki jo moramo imeti vedno, ko sedemo na motor.

Tudi sicer so motoristi bolj ranljivi v prometu, tudi če odštejemo tista posebna tveganja, ki jih pri avtomobilih ni. Motoristi so manj opazni, pogosteje so udeleženi v prometnih nesrečah, pri katerih niso sami krivci. 

Problem je v tem, da jo bo v primeru trka z avtomobilom motorist gotovo slabše odnesel, ne glede na to, kdo je kriv. Za varno vožnjo z motorjem moramo torej ravnati preventivno in voziti defenzivno – velik del tega predstavlja dobra moto oprema, ki je osnova vsakega motorista. 

Največ pozornosti seveda zbuja osnovna moto oprema, predvsem potrebujemo dobro čelado

Moto oprema različnih vrst

Obstaja izredno široka ponudba motoristične opreme. Gotovo najprej pomislimo na čelade, jakne, hlače, rokavice in škornje, a prav tako potrebujemo nekaj opreme za sam motor. Tu pride recimo do izraza oprema za garažo, na primer stojalo za motor, komplet orodja, čistila in maziva … Nasploh bodo motoristi potrebovali veliko več opreme.

Poleg tega za praktično vsak kos opreme velja, da je zelo pomemben in pri njem ne smemo varčevati. Kvalitetna moto oprema nas varuje pri vožnji na cesti, a prav tako je pomembno, da imamo dobro opremo pri vzdrževanju motorja. Imeti moramo zanesljivo in stabilno stojalo za motor, da lahko opravljamo popravila, izbiramo tudi različna stojala za sprednje in zadnje kolo. 

Za motor bomo gotovo izbirali kakovostna olja, zavorno tekočino in druga sredstva, ki skrbijo za delovanje vozila in njegovih sistemov. Tudi tisti izdelki, ki jih morda ne prištevamo k najbolj prepoznavni moto opremi, imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kar najboljše izkušnje na motorju.

Cel komplet opreme skrbi za varnost in udobje motorista ter za zanesljivo delovanje in dolgo življenjsko dobo motorja. Že res, da včasih lahko najdemo kakšne cenejše alternative ali pa na druge načine kaj privarčujemo, a pri izbiri kvalitetne opreme ne moremo pričakovati velikih prihrankov. Še posebej to velja za ključno opremo, ki jo uporabljamo pri vožnji na motorju.

Koliko stane dobra moto oprema?

Pričakovati je, da bomo za motoristično opremo odšteli kar nekaj denarja, preden sploh kupimo motor. Pametno je kupiti cel komplet opreme pred nakupom motorja, da potem ne bo zmanjkalo denarja za nujno opremo. Z isto opremo se vozijo tudi tri- in štirikolesniki, tako da nekatere kose lahko uporabljamo za različne namene in se glede stroškov nekoliko razbremenimo, a to velja le v redkih primerih.

Za cel komplet motoristične opreme bomo odšteli okoli tisoč evrov. Dobra čelada stane vsaj okoli 200 ali 300 evrov, kakšnih 200 evrov bomo odšteli tudi za motoristično jakno. Nekoliko cenejše bodo rokavice, za okoli 100 evrov dobimo že zelo kakovostne modele. 

Ne zanemarimo škornjev, tudi za te bomo verjetno odšteli vsaj kakšnih 100 evrov, sploh če se zanimamo za višje škornje z dobro zaščito gležnjev. Motoristične hlače so moto oprema, pri kateri morda lahko kaj privarčujemo, a vseeno se splača za nakup nameniti vsaj 100 evrov.

To je zelo grob izračun stroškov, ki jih bomo imeli z opremo. Seveda je možno, da bodo stroški še veliko višji, če se odločimo za boljšo opremo, včasih pa lahko tudi kaj privarčujemo. Pomembno pa je, da ne sklepamo kompromisov pri kvaliteti – stroške poznamo že vnaprej, tako da nimamo kakšnih izgovorov.

Moto oprema je lahko primerna tudi za druge aktivnosti

Motociklizem je zanimiva dejavnost, ki se na področju opreme prekriva tudi z nekaterimi drugimi aktivnostmi. Predvsem nam lahko moto oprema koristi pri vožnji z drugimi odprtimi vozili, med katerimi najbolj izstopajo off-road trikolesniki in drugi podobni modeli vozil. 

Raznovrstna moto oprema nam koristi tudi pri delu v delavnici, kot tudi pri drugih aktivnostih

Včasih se nam zdijo tri- in štirikolesniki veliko bolj stabilni in varni, zato si mislimo, da za vožnjo z njimi ne bomo potrebovali posebne opreme. Seveda tudi pri motorjih ni tako strogih zahtev, nujna je le čelada, a priporočljivi so še mnogi drugi kosi opreme, isto velja na drugih vozilih, kjer se srečujemo z nekoliko večjimi tveganji. Zato je moto oprema lahko zelo vsestranska in se uporablja tudi pri takšnih aktivnostih.

Na raznih trikolesnikih in štirikolesnikih bomo želeli biti kar se da na varnem, kar pomeni, da bomo prav tako uporabljali čelado, sploh na nepredvidljivem terenu zunaj urejenih površin. Prav tako bomo potrebovali rokavice, saj si s tem olajšamo upravljanje vozila, poleg tega so prav roke najbolj ranljive v primeru kakšnih padcev. 

Takšno opremo zahtevajo predvsem trikolesniki, ki se uporabljajo za akrobacije na neurejenem terenu ali na kakšnih posebnih progah. Lahko pa se moto oprema uporablja tudi v drugih situacijah, kjer potrebujemo odlično zaščito za svoje telo. Še sreča, da lahko v ponudbi motorističnih trgovin najdemo zelo širok nabor kvalitetne opreme, ki bo to delo brezhibno opravila.