3 ideje za družinske počitnice!

počitnice

Razmišljate, kam bi se odpravili z družino na dopust? To je lahko zelo pomemben premislek, pa tudi precej zahteven. Treba je namreč upoštevati različne interese vseh družinskih članov. Povsem pričakovano in razumljivo je, da imajo otroci pri dopustovanju čisto drugačne interese kot odrasli, malčki so lahko tudi precej zahtevni, če načrtujemo skupno preživljanje prostega časa. Zato moramo najti domiselne aktivnosti, ki vključujejo celo družino. Na srečo lahko podamo nekaj zanimivih idej.

Soteskanje lahko zaposli celo družino

Med zanimivimi in atraktivnimi aktivnosti gre gotovo izpostaviti soteskanje, ki je v zadnjih letih pravi hit med adrenalinskimi aktivnostmi na prostem. Čeprav v izhodišču ne gre za povsem skupinsko aktivnost in se lahko v sotesko podamo tudi samostojno, se programi zelo dobro prilagajajo tudi skupinam, sploh družinam.

Načeloma je soteskanje primerno za nekoliko starejše otroke, saj je lahko precej zahtevno. Na voljo so seveda različni programi, več o tem nam na https://www.maya.si/sportni-turizem/canyoning/ pove podrobna predstavitev. Izbiramo med programi, ki so lahko bolje prilagojeni družinam, torej odprava ne bo vključevala kakšnih zelo zahtevnih podvigov. Po drugi strani pa bodo gotovo tudi otroci navdušeni nad raziskovanjem soteske, če naletijo na kakšne bolj zanimive izzive. Soteskanje lahko vključuje spust po vrvi, skoke v vodo, spust po naravnem toboganu in podobno. Seveda se moramo pravočasno prepričati, da gre za aktivnosti, ki so primerne za starost in pripravljenost otrok, a zelo verjetno je, da bomo pri uveljavljenih agencijah brez težav dobili zelo dobre družinske programe.

Zelo dobro bo soteskanje odgovorilo tudi na pričakovanja odraslih. Tudi odrasli bodo veseli gibanja v naravi in kakšnih bolj intenzivnih aktivnosti, ki jih prinašajo razne naravne ovire na poti. Hkrati pa lahko uživajo v neokrnjeni naravi in slikovitem ambientu. Pogosto vodijo programi za soteskanje po zanimivih soteskah z bogato zgodovino in kakšnimi posebnimi znamenitostmi, poleg tega nas vedno spremljajo izkušeni vodiči, ki lahko popestrijo celotno izkušnjo. Na svoj račun bodo prišli prav vsi udeleženci, kar je idealno za družinske počitnice.

družinske počitnice

Družinske počitnice ne vključujejo le adrenalinskih aktivnosti

Med ideje za preživljanje družinskih počitnic običajno vključujemo zanimive aktivnosti, na katere lahko s seboj vzamemo tudi otroke. A ob tem ne smemo pozabiti še na vse drugo, kar takšen oddih vključuje. Tako je druga dobra ideja za družinske počitnice kampiranje, ki vključuje še marsikaj drugega kot le posamezne aktivnosti.

Odločitev za kampiranje z otroki je lahko izredno zanimiva in vodi do čudovite izkušnje. To namreč ni le prenočevanje, temveč gre za pravo doživetje, ki je otroci ga otroci ne bodo zlepa pozabili. Pravzaprav je kampiranje idealna družinska aktivnost, saj gre za zanimiv izziv za vsakega družinskega člana. Odlično se vključuje v razgibane družinske počitnice, zato je to lahko res posrečena ideja, ki celotno izkušnjo močno nadgradi. Pravzaprav bi lahko rekli, da pravih družinskih počitnic v naravi preprosto ni, če vsaj ene noči ne preživimo v šotoru. 

Na voljo imamo sicer različne opcije za kampiranje. Najprej pomislimo na prenočevanje v šotoru, a najdemo tudi druge možnosti. Nekateri se odpravijo na družinske počitnice v avtodomu, v kampih lahko najdemo tudi mobilne hiške in podobne namestitve, ki še vedno prinašajo pristno izkušnjo prenočevanja v kampu. Pogosto pa se kampiranje vključuje tudi v kakšno bolj obsežno ponudbo, kar lahko dobro izkoristimo.

Celovita ponudba za družinske počitnice s kampiranjem

Za marsikatero družino bo najbolje, da pobrska po paketni ponudbi turističnih in športnih agencij, ki organizirajo družinske počitnice. To je odlična ideja, ki se v praksi dobro izkaže – dobimo namreč bogat in razgiban program, ki vključuje prav vse, kar na takšnem dopustu pričakujemo. Poleg zanimivih aktivnosti, ki jih sami morda ne bi našli ali jih ne bi želeli sami usklajevati in organizirati, dobimo tudi pravi prostor za kampiranje, ob tem pa še razno dodatno ponudbo, s katero lahko počitnice zares prilagodimo interesom vseh družinskih članov.

Tako bodo družinske počitnice res razgibane in nepozabne. Pakete je možno močno prilagoditi, torej ni bojazni, da bi se z izbiro takšnih počitnic ušteli. Gotovo bomo pozorni predvsem na vključene aktivnosti, med katerimi imamo prav tako kar nekaj izbire.

Top ideja za družinske počitnice je rafting

Najboljša ideja, ki jo imamo za razgibane in aktivne družinske počitnice, je gotovo rafting. To aktivnost bi lahko omenili že na prvem mestu, a vsekakor je pametno najprej oblikovati splošni program počitnic in se prepričati, da imamo dovolj časa in prave možnosti, da se lahko udeležimo vseh aktivnosti, ki jih imamo v načrtu.

Včasih je sicer prav rafting glavni razlog, da se odpravimo na dopust. Lahko gremo le na kratek izlet, nenazadnje bo spust po reki vzel le nekaj ur, kar je lahko izvrstna ideja. A še bolje se ponudba za rafting obnese v sklopu celovitih počitnic. Tako bomo gotovo veseli ponudbe, ki jo imajo ugledne turistične in športne agencije s tega področja. Pravi naslov za rafting je agencija Maya, ki je kot nalašč tudi za družinske počitnice. Najdemo namreč različne programe za rafting na Soči, tako da bomo svoj čas gotovo zelo dobro izkoristili.

Zakaj je rafting idealna družinska aktivnost?

Prav rafting predstavlja mnoge ključne odlike, ki jih morajo imeti aktivnosti za družinske počitnice. Predvsem to, da aktivira vse družinske člane. Spust v gumijastem čolnu je zelo zanimiv za otroke in odrasle, tako malčki kot starši bodo morali pri tem v upravljanje čolna vložiti tudi nekaj truda in spretnosti. 

Poleg tega je možno rafting na različne načine še popestriti. Najdemo lahko različne programe, ki so morda precej prilagodljivi. Tako recimo vključimo kakšen postanek in ogled raznih znamenitosti, lahko si privoščimo nekaj časa za piknik, igre na rečnem bregu ali v vodi, lahko pa le za poležavanje in sprostitev sredi dneva, polnega raznih aktivnosti.

Pri vsem tem je pomembno še to, da za rafting izberemo pravo okolje in pravi program. Pri nas imamo kar nekaj atraktivnih destinacij, ki se izkažejo za pravo izbiro za družinske počitnice.

Tolminska korita, Soča in druge znamenitosti Posočja

Top destinacija za družinske počitnice pri nas je Posočje. Verjetno ni težko ugotoviti, zakaj. Vse ideje, ki smo jih omenili za razgibane in zanimive počitnice z otroki, lahko realiziramo v Posočju, kjer imamo na voljo bogato ponudbo lokalnih turističnih ponudnikov. Ne le to, imamo tudi slikovit ambient in zelo ugodne pogoje za izvajanje raznih aktivnosti.

Nenazadnje lahko uživamo že v samem ambientu. Tu so tolminska korita oziroma korita reke Tolminke, ki jih lahko občudujemo kar iz avta, še bolje pa bo, če se podamo na ogled peš. Včasih so tolminska korita vsaj deloma vključena tudi v vodene odprave, ki vključujejo soteskanje, čeprav imamo tu še veliko drugih programov. Podobno velja za reko Sočo, ki je zelo slikovita atrakcija za vsakogar, ne glede na to, kakšne aktivnosti načrtujemo. Tu so tolminska korita morda bolj atraktivna od korit reke Soče, gotovo pa bo Soča veliko bolj navdušila tiste, ki se odpravljajo na rafting, kajak in druge rečne aktivnosti.

Posočje ponuja celo zbirko zanimivosti, ki jih lahko izkoristimo pri načrtovanju družinskih počitnic. Predvsem nam ponuja veliko izbire za turistične in športne agencije Tolmin, ki je dobro izhodišče za praktično vse aktivnosti, s katerimi si pri družinskih počitnicah krajšamo čas. Najdemo tudi izvrstne opcije za prenočevanje, tudi za kampiranje. Prosti čas izkoristimo za ogled atrakcij, kot so tolminska korita, na voljo pa so tudi neštete vodene aktivnosti. Gotovo bomo svoj čas in denar zelo dobro izkoristili, deležni pa bomo nepozabne izkušnje za celo družino.