Cenovno ugodni prezračevalni sistemi

Higrosenzibilno prezračevanje

Za prezračevanje je značilno to, da lahko tudi za ugodno ceno dobimo zelo dober učinek. Navsezadnje lahko stanovanjske prostore zračimo povsem brezplačno ali pa z zelo poceni opremo, kar pa običajno ni posebej praktična rešitev. Veliko bolje se obnese pravi prezračevalni sistem cena pa je pri tem pogosto ena izmed glavnih lastnosti, na podlagi katerih se odločamo. Najbolje bo odločitev skleniti na podlagi celotne kombinacije lastnosti prezračevalnega sistema, vsekakor pa pri nekaterih sistemih izstopajo prav odlike te vrste.

Omembe si zasluži higrosenzibilno prezračevanje, ki v izhodišču ponuja ugodno ceno, na dolgi rok pa kar prepričljiv učinek. Predvsem je takšno prezračevanje prilagodljivo in se ga lahko vzpostavi tudi v končanih objektih. Ravno zaradi tega so končni stroški lahko zelo nizki tudi v primeru, da imamo opravka z večjimi večstanovanjskimi zgradbami, ki jih želimo prilagoditi z namenom dobrega prezračevanja. Higrosenzibilno prezračevanje ne zahteva uporabe posebej drage in zmogljive opreme, temveč deluje s pomočjo podtlaka, ki avtomatsko izvaja kroženje zraka v posameznih stanovanjskih enotah. Tako je za tak prezračevalni sistem cena zelo ugodna, saj ne potrebujemo niti napredne opreme niti velikih gradbenih posegov. Higrosenzibilno prezračevanje zahteva le vertikalni prezračevalni jašek, na katerem je nameščen ventilator za vzdrževanje podtlaka, nato pa se v stanovanju vgradi rozeta, ki omogoča izmenjavo zraka z okoljem. Tak sistem je v praksi učinkovit, za vgradnjo pa zelo enostaven.

Če je za prezračevalni sistem cena ena izmed najbolj pomembnih lastnosti, potem je higrosenzibilno prezračevanje gotovo prava izbira. Ponuja najboljše razmerje med višino investicije in končnim učinkom. Poznamo pa tudi nekatere alternative, ki na dolgi rok ponujajo še boljši izkoristek, čeprav so v izhodišču dražje. Sistem z rekuperacijo bi težko označili za cenovno ugoden, a z odličnim izkoristkom energije na dolgi rok vsekakor predstavlja dobro izbiro za tiste, ki bi radi svojo investicijo kar najbolje izkoristili.