Čiščenje brez kemikalij

Visokotlačni čistilniki

V mnogih okoljih preprosto ne moremo uporabljati kemičnih sredstev za čiščenje, lahko pa pač nočemo uporabljati kemikalij za čiščenje lastnega doma. Na srečo se ni treba posluževati čistil – za čiščenje večinoma zadostuje že običajna voda, če jo seveda znamo primerno uporabiti. Nalogo nam olajšajo nekatere naprave, ki se pri čiščenju z vodo zelo dobro obnesejo. To so recimo parni in visokotlačni čistilniki, ki že zagotovijo učinkovito čiščenje najrazličnejših površin v hiši in okoli nje.

Visokotlačno čiščenje

Visokotlačni čistilniki izkoriščajo surovo moč curka vode pod visokim tlakom. Gre za abrazivno čiščenje, ki se zelo dobro izkaže pri vseh vrstah madežev in umazanije. Ker pa pri čiščenju uporabljamo močan curek vode, je ta metoda kakopak primerna za čiščenje le v tistih okoljih, ki niso pretirano občutljiva na vodo. Na ta način bomo torej čistili dvorišče, garažo, delavnico, morda teraso ali balkon, vsekakor pa ne notranjih zaprtih prostorov. Poleg tega so visokotlačni čistilniki izvrstna izbira pri čiščenju vozil, orodja in podobnih pripomočkov.

Parno čiščenje

Parni čistilnik se od visokotlačnega precej razlikuje, skupno pa jima je to, da oba za čiščenje izkoriščata le moč vode in ne potrebujeta dodatnih kemičnih sredstev. Pri parnem čiščenju ne gre za močan curek vode, temveč ima glavni učinek temperatura vode – gre seveda za čiščenje s paro. Parni čistilnik se bo odlično izkazal pri čiščenju zasušenih madežev in druge umazanije, predvsem pa navdušuje z nežnim delovanjem, zaradi katerega je ta metoda primerna tudi za čiščenje občutljivih materialov in zaprtih prostorov. Brez skrbi se lahko lotimo čiščenja stanovanja, saj parni čistilnik ne ogroža urejene okolice. Pravzaprav se ravno parno čiščenje pogosto uporablja za občutljive materiale – po eni strani že zato, ker ne zahteva uporabe kemičnih sredstev, gotovo pa tudi zato, ker vodna para sama po sebi zagotavlja zelo nežno, a učinkovito čiščenje. Parni čistilni se zelo izkaže v vsakem prostoru stanovanja.