Dodatna oprema projektorja

zarnice za projektorje

Osrednji del projekcijske opreme je seveda projektor, ki nedvomno igra glavno vlogo pri tem, kako dobro bo izpadla projekcija. Pri izbiri opreme gre torej največ pozornosti posvetiti osrednjemu elementu, a e smemo zanemariti tudi drugih, ki še odločajo o končni izkušnji.

Projekcijska platna

Prvi dodatni element projekcijske opreme je gotovo platno. Marsikateri začetnik naredi napako in platno zanemari – bodisi se odloči kar za projekcijo na steno ali zaveso, bodisi izbere najcenejše platno. A v resnici so projekcijska platna precej bolj sofisticirana in ne predstavljajo le enobarvne ravne površine. Izdelana so tako, da izboljšajo sliko v vseh pogojih. Posebej se kvaliteta projekcijskega platna izkaže v prostorih, ki niso optimalno prilagojeni projekciji, ali pa v kombinaciji s slabšim projektorjem, ki na neustrezni površini pokaže svoje pomanjkljivosti. Seveda pa kakovostno platno odigra odločilno vlogo tudi na drugi strani spektra, pri najbolj zahtevnih uporabnikih.

Žarnice za projektorje

Žarnice morda ne spadajo med dodatno opremo, temveč kar med sestavne dele projektorja, a se pogosto menjajo in prav je, da se tudi te omenijo pri dejavnikih na zadovoljstvo s projekcijsko opremo. Žarnice za projektorje prinašajo podobne dileme kot kartuše za tiskalnike – originalne so drage, a zanesljive in kakovostne, neoriginalne pa bistveno cenejše, a prinašajo slabšo sliko in krajšo življenjsko dobo. Jasno je, da je najbolje izbrati originalno nadomestno žarnico, a v nekaterih primerih cena za novo žarnico preseže celo vrednost samega projektorja. V takšnih primerih je verjetno čas za menjavo projektorja, ne le žarnice. V vsakem primeru pa so prav žarnice za projektorje med najbolj ključnimi elementi za dobro sliko!