Inštrukcije – ponudba predmetov

Statistika instrukcije

Pri iskanju inštruktorja za učinkovite inštrukcije je treba seveda brskati le med tistimi izvajalci, ki imajo v ponudbi inštrukcije za željeni predmet. Za najbolj iskane predmete, recimo matematiko in fiziko, ni težko dobiti inštruktorja. Resda bo treba po množični ponudbi dobro pobrskati, preden dobimo res zanesljivega in kakovostnega inštruktorja, ter je možnost za slabo izbiro pri nepremišljeni odločitvi večja, a gotovo je na voljo dober izvajalec. To pa ni vedno res pri predmetih, po katerih ni toliko povpraševanja. Že inštrukcije elektrotehnike in statistike na primer ne nudijo posebej bogate izbire, čeprav gre za zahtevna strokovna predmeta, pri katerih učenci pogosto potrebujejo pomoč. A če elektrotehnika in statistika inštrukcije še nudita, je pri nekaterih drugih strokovnih predmetih tovrstno učno pomoč praktično nemogoče najti.

Poleg tega morata imeti elektrotehnika in statistika inštrukcije prilagojene predznanju in programu, kar iskanje inštruktorja še oteži. Čeprav gre za strokovna predmeta, se pojavljata v zelo različnih učnih programih, velika razlika je na primer že med nivojem strokovne srednje šole in fakultete. Inštrukcije elektrotehnike ciljajo na zelo pester izbor potencialnih učencev, enako lastnost pa ima statistika, saj prav za statistiko inštrukcije išče cela vrsta dijakov in študentov zelo različnih smeri.

Pomembno je torej, da ima inštruktor v ponudbi prav tisti predmet, ki ga potrebujemo. Dobro je, če gre za prilagojeno stopnjo, razen seveda če potrebujemo le osnovne inštrukcije elektrotehnike ali podobno osnovno izobraževanje. Kakovosten inštruktor bo strokovnjak na svojem področju in dober pedagog, a najbolj učinkovit bo le v določenih primerih – to je možno dobro izkoristiti, če najdemo pravega inštruktorja.