Ključni kos posteljnine je tudi napenjalna rjuha

napenjalna rjuha

Pri opremljanju postelje se pogosto osredotočamo le na tiste najpomembnejše kose, ki jih pač ne moremo spregledati. Veliko pozornosti namenjamo ležišču oziroma vzmetnici, prav tu imamo največ možnosti, da naredimo veliko razliko pri končnem udobju in počutju na postelji. A to, kar nam ponuja kvalitetna vzmetnica, še zdaleč ni dovolj, da bi lahko pričakovali popolno izkušnjo pri spanju. Ne pozabimo, da vsak dan od postelje pričakujemo maksimalno udobje, zato moramo pomisliti na vse mogoče dejavnike, ki o tem odločajo. 

En izmed ključnih elementov, ki nam pomagajo pri opremljanju udobne postelje, je tudi napenjalna rjuha. Na to morda ne pomislimo, če se osredotočamo le na lastnosti vzmetnice, a v resnici gre za pomembno komponento opreme, ki jo uporabljamo za kakovostno spanje. Vsekakor potrebujemo celovit komplet posteljnine, da bomo lahko mirno spali, vsak element se lahko izkaže za zelo pomembnega – še posebej, če nam povzroča težave.

Ravno napenjalna rjuha je tu kritična, kaj lahko se namreč izkaže, da bomo imeli z njo razne preglavice. Lahko je prevelika ali premajhna, morda se je ne da lepo napeti preko vzmetnice, seveda pa moramo izbrati tudi prave materiale, da sploh lahko pričakujemo prijetno počutje. Torej imamo tudi pri izbiri rjuh kar dosti dela, če želimo na koncu pričakovati dobro izkušnjo.

Napenjalna rjuha v različnih variantah

Izbira opreme je precej odvisna od okusa posameznika ter od njegovih navad, kar pride pri opremljanju postelje zelo do izraza. Ponekod je recimo bolj priljubljena ravna rjuha, ki se ne napne preko ležišča. Opravlja enako vlogo, lahko je sicer še bolj vsestranska, a vsekakor ponuja prijetno ležišče za udobno spanje. V primerjavi z rjuho z elastiko sicer ne nudi tako enostavne uporabe, je pa povsem prilagodljiva in pogosto jo uporabljamo tudi za pokrivanje.

Pogosteje se sicer uporablja napenjalna rjuha z elastiko. To je zelo praktična oprema za vsako posteljo, saj potrebujemo kvalitetno plast udobnega materiala preko grobe vzmetnice. Uporabljamo tudi razne druge dodatke, recimo posteljni nadvložek, tako da ima rjuha na vrhu vedno ključno vlogo, da omogoča udobno ležanje na teh izdelkih. Ne moremo je torej enostavno zanemariti, saj na grobih materialih ne bomo udobno spali.

Napenjalna rjuha ponuja udobno površino za mirno spanje

Pri izbiri rjuh smo pozorni na različne faktorje, ki vplivajo na končno izkušnjo. Seveda se odločimo za tisto varianto, ki nam najbolj ustreza, izbiramo med rjuhami z elastiko in brez. Nato pa moramo biti pozorni tudi na to, da se odločimo za prave dimenzije in materiale. Tako elastična kot ravna rjuha ponujata kar dosti izbire med temi lastnostmi.

Napenjalna rjuha pravih dimenzij

Na postelji imamo opravka z različnimi dimenzijami, ki jih moramo med seboj uskladiti. Tudi rjuhe moramo premišljeno izbrati, da ustrezajo dimenzijam postelje. Na srečo imamo tu nekatere standardne velikosti, ki nam pri izbiri pomagajo. Napenjalna rjuha s svojimi dimenzijami odgovarja ležišču, tako da kakšnih posebnih preglavic pri izbiri ne bo.

Edini zaplet, ki ga lahko pri tem pričakujemo, je izbira rjuhe za nestandardne dimenzije. To je recimo napenjalna rjuha 120×200, ki ustreza večjim enojnim posteljam. Običajne enojne postelje merijo po širini 90 cm, vedno bolj se uveljavlja tudi standard 100 cm, ki je zelo priljubljena izbira. Načeloma imamo 100 cm širine povsem dovolj, če spimo sami. Dobimo pa tudi večje postelje, za katere je torej potrebna večja napenjalna rjuha. Postelja z dimenzijami 120×200 je večja od običajne enojne postelje, a manjša od francoske postelje, ki je izdelana za spanje v dvoje. Zato se te dimenzije dokaj redko pojavljajo, tudi napenjalna rjuha 120×200 bo verjetno ponudila manj izbire.

Enako velja tudi za vmesne dimenzije med francoskimi in zakonskimi posteljami. Prave zakonske postelje so večje in zahtevajo posebno posteljnino, včasih pa uporabljamo tudi dve vzmetnici in dva kompleta posteljnine. Lahko pa pride za mere 180×200 v poštev tudi prilagojena rjuha 180×200, za katero velja podobno kot za mere 120×200. Je večja in ponuja dodatno udobje. Večje francoske postelje segajo po širini 160 cm, to je standard, za katerega dobimo dovolj opreme. Veliko ponudbe ima napenjalna rjuha v teh dimenzijah, brez težav dobimo tudi cele komplete posteljnine in druge opreme za francoske postelje. Rjuha 180×200 pa ponuja pravo rešitev za večje zakonske postelje imamo pa pri večjih dimenzijah več fleksibilnosti, tako da 180×200 tu ni edina možna rešitev.

Prijetno izkušnjo na postelji prinaša tudi napenjalna rjuha

Napenjalna rjuha neposredno odloča o udobju

Omenili smo torej nekatere ključne lastnosti napenjalnih rjuh, ki jih moramo upoštevati ob izbiri in nakupu. Ko se prepričamo, da imamo pravo izvedbo in ustrezne dimenzije, pa se osredotočimo še na materiale, iz katerih je napenjalna rjuha narejena. Običajno stavimo na prijetne naravne materiale, ki imajo idealne lastnosti za uporabo v ta namen. Potrebujemo prijeten in udoben material, ki je hkrati lahkoten in zračen. Pri izbiri posteljnine smo pogosto precej zahtevni, tako da se ne bomo enostavno zadovoljili s prvo opcijo, ki nam pride na misel. Še sreča torej, da imajo trgovci zelo širok nabor ustrezne opreme, po kateri posegamo pri opremljanju postelje.