Koliko nas bo stal dober projektor?

Projektor cena

Pri izbiri projektorja pogosto naletimo na težave. Kar morda izgleda kot enostavno opravilo na prvi pogled, namreč hitro postane bistveno bolj kompleksno, ko se ga lotimo. Če se nekoliko poglobimo, bomo odkrili celo zbirko različnih naprav z lastnostmi, ki nas želijo prepričati v nakup. Osredotočimo se seveda predvsem na tiste, ki imajo neposreden vpliv na to, kako bo izpadla slika na platnu, a vseeno pogosto razmišljamo tudi o tistih odlikah, ki v praksi ne pridejo toliko do izraza – to je recimo za projektor cena, prav tako razmišljamo še o dodatnih stroških, to so recimo žarnice za projektorje. Gre za drage naprave, v katere pa se splača investirati, saj cena praviloma sledi kakovosti. Koliko nas bo stal dober projektor?

Pri nakupu projektorja ne gre varčevati. Pripraviti bo treba vsaj 500 evrov, verjetno pa kar dvakrat toliko ali še več. Veliko je seveda odvisno od tega, kak projektor izberemo, to pa je odvisno od tega, kako zmogljivo napravo potrebujemo in za kaj jo nameravamo uporabljati. Za prikazovanje predstavitev ne potrebujemo zelo visoke ločljivosti in lahko kaj prihranimo, na drugi strani za ogled visokoločljivostnih filmskih uspešnic ne moremo izbrati projektorja, ki ne bi v celoti prikazal slike z vsaj 1920×1080 slikovnimi pikami. V zvezi s temi in drugimi spremenljivkami se lahko za projektor cena močno razlikuje med različnimi napravami – za najcenejši projektor bo treba odšteti nekaj sto evrov, to so razni kompaktni in manj zmogljivi projektorji, večji projektorji pa stanejo tudi več tisoč evrov.

Drugi stroški

Ne pozabimo, da za projektor cena ob nakupu ni nujno edini strošek. Žarnice za projektorje so zloglasen dodaten strošek, prav tako bo treba verjetno nabaviti še nekaj druge opreme, recimo nosilec in platno. Nekaterim stroškom se lahko izognemo, žarnice za projektorje recimo nadomestimo z diodami, ki jih ni treba menjati in imajo daljšo življenjsko dobo, to ponujajo LED projektorji.