Košnja zahtevnejših predelov

nahrbtna kosilnica

Vzdrževanje zelenic na ravnih vrtovih je razmeroma enostavno opravilo, če le imamo dovolj časa za redno košnjo. Potrebujemo le običajno vrtno kosilnico, kakršne proizvaja na primer Husqvarna. Pri tem je dobro, če je ta samohodna. Tako prihranimo veliko energije, ki bi jo sicer po nepotrebnem potrošili pri potiskanju kosilnice navkeber ali skozi gostejše in bolj zaraščene predele, kjer se trava in plevel razrasteta nekoliko bolj, kot bi si to želeli. Povsem druga pesem pa je vzdrževanje nabrežin, obcestnih predelov in senožetov z razgibano in kamnito podlago.

V takih primerih je uporaba navadne vrtne kosilnice praktično nemogoča, tako z vidika rezultata, kot tudi zaradi skrbi za dolgotrajno delovanje kosilnice. Zelo hitro jo namreč na kamniti podlagi uničimo, ker kolesa in noži niso narejeni za takšne obremenitve. Zato se v takih situacijah daleč najbolje odreže nahrbtna kosilnica. Take kosilnice imajo na voljo vsi večji proizvajalci, tako Husqvarna, kot tudi nekatere manj znane znamke.

Nahrbtna kosilnica je sestavljena iz treh glavnih delov. Dvotaktni motor na notranje izgorevanje je domiselno pritrjen na nekakšen nahrbtnik, ki si ga oprtamo na hrbet. Tako nam ga ni treba nositi v rokah, kar bistveno zmanjša utrujenost in poveča čas dela za več kot sto odstotkov. Večino teže namreč doprinese ravno motor, ostali deli pa so precej lažji. Sledita pa še povezovalni kabel z ročajem, ki vrteče gibanje prenese naprej, in končno sama glava kosilnice. Vsaka nahrbtna kosilnica ima možnost enostavnega pripetja različnih glav, odvisno od tega, za kaj jih bomo uporabili. Husqvarna nam tako ponuja najbolj običajno nitkarsko glavo, ki je namenjena košnji visoke trave in zelnatega plevela in je najbolj prizanesljiva do uporabnika. Za bolj zahtevne in gostejše plevele se veliko uporablja trokrako jekleno rezilo, ki je precej bolj čvrsto in odporno. Če pa čistimo predele, kjer se že zarašča grmovje z lesenimi deli, lahko uporabimo krožno žagasto rezilo, ki odreže tudi debelejše kose lesa.