Prednosti in slabosti različnih tipov strešnih kritin

Prednosti in slabosti različnih tipov strešnih kritin

Streha je prvi del hiše, ki se jo lepo vidi že od daleč. Zato ni čudno, da se strehi tudi glede estetskega videza posveča zelo veliko pozornosti. Vsekakor je streha vizualno zelo značilen del hiše, hkrati pa je njen glavni namen seveda povsem funkcionalen, saj streha ščiti hišo pod njo pred dežjem, strelami, točo, snegom, vetrom in neurji. Dobra streha je zato prijetna za oko in koristna za počutje v hiši, ki jo prekriva.

Pri nas, v Sloveniji, je daleč najbolj pogost način prekrivanja streh s strešnimi opekami iz gline, keramike ali pa tudi iz cementne mase, ki je še nekoliko cenejša. Cementna masa da strešni opeki nekoliko temnejšo barvo, ki se zelo lepo sklada z nekaterimi tipi hišne fasade. Glinena strešna opeka oranžno rjave barve pa predstavlja najbolj običajno klasično streho, ki jih lahko vidimo pri nas in drugod po Evropi. Tudi keramična strešna opeka je zelo sorodna in ponuja isti videz za nižjo ceno, a je vseeno enako vzdržljiva. Ker smo se ljudje navadili na oranžne glinene strehe, je tudi strešna opeka iz alternativnih virov marsikdaj oranžne ali rjave barve. Tako na daljavo ne kazi podobe vasi, ker izgleda skoraj povsem enako.

Med vsemi alternativnimi možnostmi za prekrivanje strehe najbolj izstopa predvsem pvc kritina s sto in eno izvedenko. Mnoge variante, ki jih zajema pvc kritina, so narejene iz ravnih ploščic za polaganje. Nekateri deli so lahko tudi večjih površin, tako da se za prekrivanje streh ne porabi toliko časa. Na voljo je tudi valovita pvc kritina, ki je še bolj prilagojena za res izjemno hitro polaganje večjih površin strehe. Mnogi tipi pvc kritin so naknadno prekriti z gumijastim drobljencem, pridobljenim iz recikliranih gum, kar strehi doda še malo večjo odpornost na UV žarke.