Skrb za zdravo zobovje

Puljenje zoba

Za svoje zobe moramo dobro skrbeti, v nasprotnem primeru pride lahko kar hitro do težav. Ne moremo pričakovati, da bodo zobje dobro in brez težav delovali, če zanje ne skrbimo redno in pravilno. V poštev pride predvsem ustna higiena, redno čiščenje zob, paziti pa moramo tudi na hrano in pijačo ter nekatere razvade, ki imajo lahko zelo velik vpliv na zdravje in izgled zobovja. Vse to seveda dopolnimo še z rednimi pregledi in zdravljenji pri zobozdravniku. Na ta način že lahko pričakujemo zelo dobro izkušnjo in zdravo zobovje. Le redko bomo potrebovali kakšne posebne posege, recimo puljenje zoba v primeru kakšnih večjih težav. 

Seveda na nekatere okoliščine nimamo vpliva in tudi v primeru dobre skrbi za zobe ne moremo povsem izničiti tveganja za kakšna obolenja in težave. Nekaterim težavam se preprosto ne moremo izogniti, zato moramo biti vedno pripravljeni tudi na puljenje zoba in druge storitve. Če imamo dobrega zobozdravnika in za svoje zobe tudi sicer dobro skrbimo, bomo verjetno tudi v primeru težav deležni dobre izkušnje in bo možno težave hitro in uspešno rešiti. 

V nekaterih primerih nam ustna higiena ne pomaga veliko in ne moremo pričakovati enostavnih rešitev. To so predvsem kakšne hujše poškodbe zob, pri katerih lahko pomaga le celovita rekonstrukcija. Poškodovani zobje se lahko v nekaterih primerih popravijo, pogosto pa je edina opcija puljenje zoba. Pri manjkajočih zobeh pa imamo spet na voljo opcije, saj imamo na področju zobne protetike na razpolago celo vrsto izdelkov in storitev, s katerimi lahko uspešno nadomestimo manjkajoče zobe.

Dobra ustna higiena v kombinaciji z rednim obiskovanjem zobozdravnika predstavlja odlično podlago za zdravo zobovje. Pripravljeni pa moramo biti na nekatere faktorje, ki jih ne moremo imeti povsem pod nadzorom – v tem primeru se lahko zanesemo na kakovostne zobozdravniške storitve, ki so na voljo pri izkušenih zobozdravnikih.