Toplotna črpalka zrak – voda je cenovno najugodnejša izbira

Toplotna črpalka za ogrevanje

Ker je ponudba toplotnih črpalk pri nas zelo pestra, je izbira najbolj primerne toplotne črpalke za nekoga, ki se s tem prvič srečuje, izjemno težavna. Poleg različnih blagovnih znamk toplotnih črpalk, jih med seboj ločimo tudi glede na toplotni vir, in sicer so to toplotne črpalke zrak – voda, voda – voda in zemlja – voda. Toplotna črpalka zrak – voda je med najbolj razširjenimi, saj zahteva najmanj gradbenih posegov in posegov v okolje , in je zato tudi cenovno najugodnejša.

Toplotna črpalka zrak – voda načeloma sestavljata zunanja in notranja enota in je poznana kot split sistem toplotne črpalke. Kadar pa je notranja enota samostojna ali z vgrajenim bojlerjem za sanitarno vodo, pa govorimo o monoblok sistemu toplotne črpalke. Za čim bolj učinkovito delovanje toplotne črpalke zrak – voda je pomembno, da izberemo njeno ustrezno moč, ki je pogojena s toplotnimi izgubami objekta in površino, ki jo želimo ogrevati.

Toplotna črpalka za ogrevanje je primerna tudi za starejše hiše

Uporabniki se vse pogosteje odločajo za ogrevanje s toplotnimi črpalkami, saj temu v prid govori ogromno dejstev. Toplotna črpalka za ogrevanje pripomore k nižjim mesečnim stroškom za energijo, prav tako pa predstavlja okolju prijazno ogrevanje, zaradi česar lahko pridobimo tudi nepovratna sredstva Eko sklada. Še nedolgo nazaj je sicer veljalo, da toplotna črpalka ni primerna za ogrevanje starejših hiš, vendar temu to ni tako.

Je že res, da so toplotne izgube v izolirani hiši z novo fasado in novimi okni bistveno manjše kot v starejših hišah, vendar je toplotna črpalka za ogrevanje kljub temu še vedno dovolj učinkovita in zato cenejša izbira napram ostalim oblikam ogrevanja. Vgradnja toplotne črpalke za ogrevanje je tudi v tem primeru investicija, ki se vam hitro povrne, dobro je potrebno pretehtati le odločitev o tem, za kakšen model toplotne črpalke se boste odločili, da bo čim bolj zadovoljila našim potrebam.