V katerih prostorih so parketi najbolj logična rešitev za polaganje poda

parketi

Kdorkoli je kaadkoli stopil v dom, kjer je na tleh položen parket ve, kako lahko ena sama odločitev glede notranje opreme diktira velik del ambienta, ki je ustvarjen v prostoru. Da lahko dosežemo tovrsten ambient pa imamo več možnosti, ena izmed njih je ta, da kar posnemamo izbiro prvotnega poda, torej, da se odločimo in položimo tudi mi v svojem domu lesen pod.

Obstajajo različni parketi vendar jih združuje nekaj lastnosti, ki so predvsem povezane s tem, česa parketi niso hvaležni in to sta predvsem voda ter mehanske poškodbe, ki na nek način omogočajo vodi, da pride globje v les in povzroči zaradi tega več škode. Ravno to je razlog, zakaj se parketi ne uporabljajo v prostorih kot sta na primer kuhinja in pralnica, saj obstaja veliko prevelika verjetnost, da bi parketi položeni v njih bili poškodovani, seveda pa to ne pomeni, da ga tam ne smemo namestiti, le da moramo biti bolj previdni.

Če na sploh živimo v domu, ki je prehoden, imamo ljubljenčke ali pa samo veliko najemnikov je bolje, če se odločimo za pod, ki je nekoliko manj prestižen, torej da se odločamo za nekoliko cenejšo alternativo, kot so na primer lamelni parketi.

Razlog, zakaj so lamelni parketi nekoliko cenejši je ta, da so sestavljeni iz manjših koščkov lesa, ki pa jih je lažje pridobiti kot lepe, ravne deske. Seveda to ne pomeni, da so lamelni parketi v katerem koli smislu inferiorni, pomeni le to, da smo mi dobili izvrsten leseni pod po nekoliko nižji ceni, prav tako pa ima več karakterja zaradi majhnih deščic, ki jih lahko poljubno razporedimo po prostoru. Če nam ne ustrezajo lamelni parketi pa se lahko vedno odločimo za laminat ali kakšno drugo alternativno talno oblogo, ki nam ustreza.