Viličarji za zunanjo uporabo na terenu

terenski viličar

Segment viličarjev se deli v veliko število kategorij. Z razvojem novih tehnik proizvodnje in skladiščenja se je število različnih viličarjev močno razvejalo, tako da danes najdemo zelo specifične viličarje, ki pa kljub temu vedno lahko opravljajo široko paleto nalog. Za zunanjo uporabo se prvenstveno uporablja terenski viličar. Vsekakor pa se tudi med terenskimi viličarji najdejo številne podkategorije, ki nadalje določajo področja uporabe teh strojev. Prodaja viličarjev terenskega tipa je vedno aktiven proces, ker stranka želi kar najboljši produkt za pokritje svojih potreb.

Terenski viličar čelnega tipa je najbolj pogosta kategorija teh viličarjev. Zelo veliko se uporabljajo za delo v obratih lesne industrije, kjer z njimi dvigujejo hlodovino in večje skladovnice surovega lesa. Zato mora biti terenski viličar za tovrstno rabo zelo težak. Vseeno pa se dobi več izvedenk, od nekoliko lažjih, do super težkih s po tremi vzporednimi kolesi za enakomeren prenos te teže na tla. 

Terenska raba zahteva drugačen tip gum, kot smo jih vajeni od skladiščnih viličarjev. Težki čelni viličarji imajo največkrat gume s traktorskim profilom, ki zagotavljajo dober oprijem na grobi in mehki podlagi. Nekatere manjše izvedenke pa vseeno ponujajo bolj ravne gume, a še vedno z globokim profilom za boljši oprijem. Vsekakor pa se za terenske viličarje večinoma uporabljajo zračne gume, ki imajo boljši stik z neravno podlago. 

Prodaja viličarjev za terensko uporabo se velikokrat vrši na sejmih kmetijske in gradbene mehanizacije. Tam si je mogoče ogledati celotno paleto produktov določenega proizvajalca, prodajalci pa bodo z veseljem predstavili področja uporabe in prednosti določenih tipov viličarjev. Stranke lahko tako prej ugotovijo svoje dejanske potrebe in prodaja viličarjev je tako bolj učinkovita ter prilagojena potrebam. Mnogi viličarji lahko opravljajo relativno različna opravila, vendar se za bolj učinkovito optimizacijo delovanja vselej svetuje natančna prilagoditev tipa viličarja dejanskim potrebam.