Vplačilo varščine pred javno dražbo

javne dražbe

Če so vam zanimive javne dražbe in bi želeli pristopiti, potem boste morali za to tudi nekaj storiti. Poleg prijave še sledi tudi vplačilo varščine. Kaj to pomeni?

Velikokrat od koga slišimo, da dražbe niso namenjene prav vsem in da imajo določeni privilegij, pa vendar ne bo držalo. Tudi to, da lahko vplačano varščino pozabimo, tvegamo, izgubimo, ipd. In tudi to ne bo držalo. Javne dražbe so pravzaprav zelo varen način kupovanja. Predvsem brez tveganja.

Varščina se mora vplačati pred začetkom dražbe. Kolikšna bo ta, bo seveda odvisno od izklicne cene. To pomeni, da se od izklicne cene plača določen procent, običajno je to 10% in je to eden od pogojev, da pristopite k dražbi. Če uspešno zaključite dražbo in predmet kupite, ste torej zadnji dražitelj, se bo varščina odštela od nakupa. V kolikor na dražbi niste uspešni, pa se vam varščina do zadnjega centa tudi povrne. Torej, brez tveganja.

Zakaj imajo javne dražbe varščino? Predvsem za primer nakupa. To pomeni, da če smo recimo bili zadnji, ki smo dražili, ponudili najvišjo ceno in tako na dražbi zmagali, moramo v določenem času poravnati še preostanek cene, katero smo izdražili. Če nam to ne uspe, je potrebno znova organizirati dražbo in vse ostalo, tako da v tem primeru ima organizator pravico obdržati varščino, kar je seveda smiselno. Zato nikoli ne dražimo do vsote, katere tudi dejansko v nekaj dneh ne moremo poravnati. In samo temu služi varščina.

Javne dražbe so torej odličen način, da kupimo različne predemet po ugodnih cenah. Kar pa je zelo pomembno in zaradi česar postajajo sploh v zadnjem času zelo priljubljene, je to, da so popolnoma brez tveganja, da praviloma ničesar ne izgubimo. Lahko sprejmemo torej to super priložnost za nakup predmeta, ki nas zanima ali pa še naprej uporabljamo stare metode nakupovanja.