Vsak glasbenik potrebuje metronom

bobni

Sprva se morda zdi, da za igranje različnih glasbenih instrumentov niti ne potrebujemo veliko dodatne opreme. Nenazadnje lahko kar sami zabrenkamo na kitaro ali zaigramo na kakšno drugo glasbilo, tudi če nimamo pri roki ničesar drugega. Če pa se želimo glasbi nekoliko bolj resno posvetiti, bomo hitro ugotovili, da so zelo koristni še številni dodatki. Na srečo lahko brez težav najdemo ponudbo teh dodatkov in se zelo dobro opremimo, da bomo pripravljeni na vse izzive pri igranju. Nekateri dodatki so vsestransko uporabni in jih bo dobro izkoristil praktično vsak glasbenik – to velja tudi za metronom, ki je pogosto povsem nepogrešljiv.

Seveda ima vsak glasbenik svoje zahteve pri igranju glasbil in čisto možno se je metronomu tudi izogniti. Je pa to nepogrešljiv pripomoček za tiste, ki želijo svoja znanja in veščine nadgraditi, kot tudi za začetnike, ki imajo težave s sledenjem tempu. Poleg tega gre za precej enostaven in cenovno ugoden izdelek, tako da pravzaprav nimamo kakšnih izgovorov, da ga ne bi uporabili. Gotovo bo svojo nalogo dobro opravil že osnovni metronom, ki ga dobimo v vsaki glasbeni trgovini.

Metronom je nepogrešljiv za začetnike

Pri glasbenih instrumentih pogosto izpostavljamo tiste, ki so posebej primerni za začetnike. To so glasbila, ki omogočajo hitro učenje in dobro predstavljajo osnove glasbe. Odličen primer je recimo klavir, lahko pa tudi kitara, prečna flavta in še kaj drugega. Pomembno je predvsem to, da lahko spoznavamo osnovne glasbene zakonitosti in da igranje ni že takoj preveč zahtevno. Že ob tem pa pridejo do izraza tudi nekateri dodatki, ki jih bodo začetniki s pridom izkoristili.

Že povsem enostaven metronom je običajno dovolj

Gotovo je metronom nujna oprema za vsakega začetnika, ki se želi izuriti v igranju izbranega glasbenega instrumenta. Privaditi se je treba namreč na tempo, ki ga zahteva posamezna skladba. Ne moremo računati na to, da bomo vedno igrali z istim tempom, število udarcev na minuto se lahko močno spreminja, tudi v isti skladbi. Poleg tega to niso le veščine, ki nam omogočajo igranje izbranih melodij, temveč pripomorejo tudi k hitremu učenju in dobremu utrjevanju glasbenih osnov. 

Vedno je dobrodošlo, da imamo dober občutek za glasbeni ritem in tempo. Z metronomom usvojimo nekatere osnovne spretnosti, ki nam bodo nasploh koristile, ne le pri vadbi in igranju. A najbolj značilno se metronom gotovo uporablja pri začetnikih, ki želijo vaditi tako, da ne bodo igrali v napačnem tempu. Napravica je sicer lahko uporabna tudi za mnoge druge namene, poleg tega so sodobni metronomi pogosto opremljeni še z drugimi koristnimi funkcionalnostmi. Na tem področju najdemo kar širok nabor različnih naprav in funkcij.

Metronom je pomemben za učenje, uporabljajo ga že otroci

Kakšen metronom izbrati?

Gotovo bo metronom lažje najti kot dobro glasbilo. Vsak metronom namreč dobro opravlja svojo osnovno nalogo, pričakujemo le, da bo z zvočnimi signali narekoval izbrani tempo. A ravno zato, ker gre za dokaj enostavno nalogo, imamo na voljo precej širok nabor metronomov, ki se med seboj tudi razlikujejo.

Kakšne so te razlike? Dotikajo se tistih lastnosti, na katere smo najbolj pozorni. Pomembno je, da je možno napravo enostavno nastaviti za želeni tempo. Nato pride do izraza tudi glasnost. Pri igranju na kakšna glasna glasbila moramo metronom še vedno slišati, kar ni vedno možno. Zvok metronoma se lahko nekoliko porazgubi, če recimo igramo bas kitaro, bobne in druge ritmične instrumente, s katerimi sledimo tempu. Na drugi strani pa smo pogosto pozorni še na to, da je možno jakost zvoka tudi znižati, recimo pri vadbi v večernem času, sploh pri kakšnih elektronskih glasbilih, ki jih lahko povežemo s slušalkami, tako da ne motimo okolice.

Načeloma je metronom univerzalno uporaben in povsem ustreza vsem mogočim glasbilom. Vedno deluje povsem dobro, ne glede na to, ali igramo bas in kakšne oglušujoče instrumente ali pa bolj nežne zvoke, kot jih oddaja klavir ali resonator. Najdemo pa tudi metronome, ki imajo še nekatere dodatne funkcije za specifična glasbila. Oziroma obratno, pogosto imajo naprave, ki služijo drugim funkcijam, tudi možnost narekovanja tempa.

Metronom z dodatnimi funkcijami

Izredno koristni so metronomi, ki jih lahko uporabljamo tudi za uglaševanje instrumentov. To so pogosto kompaktne napravice, ki jih lahko vedno vzamemo s seboj. Ni nujno, da bomo takšno napravo potrebovali pri vseh glasbilih, prečna flavta ali klavir recimo nimata posebne potrebe po takšnih funkcijah. Bomo pa zelo veseli možnosti uglaševanja pri kitarah in podobno.

Ena zanimiva možnost je še metronom na mobilnem telefonu. Nenazadnje lahko enostavno vzdržujemo izbrani tempo tudi na ta način, hkrati imajo aplikacije za glasbenike pogosto še mnoge druge dodatne funkcije. Predvsem za začetnike so to lahko zelo dobrodošle rešitve, čeprav seveda ne moremo vedno računati na pravo pomoč. Lahko pa najdemo na ta način zanimive opcije, tudi za tiste, ki igrajo na kakšne manj pogoste instrumente, recimo resonator. Tako bomo lahko našli nekaj pomoči pri učenju in vadbi.

Metronom je v vsakem primeru zelo uporabna napravica za glasbenike. Moramo ga imeti pri roki, zato je pametno izbrati pravo napravo, s katero bomo zadovoljni.