Izbira žarnice za projektorje

zarnice za projektorje

Pri dolgoročni uporabi projekcijske opreme se izkaže, da so najbolj nehvaležni elementi prav žarnice. Te namreč zahtevajo največ vzdrževanja, ki se kaže predvsem v tem, da jih je treba po koncu njihove omejene življenjske dobe zamenjati. Morda se to ne zdi zahtevno opravilo, a treba je upoštevati, da nova žarnica lahko stane skoraj pol toliko kot projektor, poleg tega ni nujno, da bomo sploh našli določen model na zalogi pri prodajalcih.

Originalne in neoriginalne žarnice

Dodatno zmedo predstavlja ponudba neoriginalnih žarnic. Ta je seveda povsem logična posledica cen originalnih izdelkov – če je originalna žarnica na voljo za 300 evrov, je jasno, da bo veliko povpraševanja po cenejših alternativah, če se te pojavijo na trgu za zgolj desetino omenjene cene.

Originalne žarnice za projektorje imajo določeno življenjsko dobo in običajno tudi ugodne garancijske pogoje, predvsem pa so zanesljivo združljive in primerne za določen projektor. Zagotavljajo najboljše delovanje in dolgo življenjsko dobo ter enostavno vzdrževanje s strani pooblaščenih servisov.

Neoriginalne žarnice so bistveno cenejše, včasih stanejo le desetino zneska, ki bi ga odšteli za nakup originalne različice. Ker večinoma niso desetkrat slabše, je izbira teh pogosto smiselna. Tvegamo le nekoliko slabšo kakovost slike, ki v nekaterih primerih sploh ni opazna, ter možnost okvar proti koncu življenjske dobe. Prav tako ne dobimo garancije delovanja, zato navedbe o pričakovani življenjski dobi niso zanesljive, okvare pa se lahko pojavijo že veliko prej. Takšne žarnice za projektorje običajno ne ustrezajo garancijskim pogojem za projektor, tako da v primeru težav ni enostavne rešitve.