Kaj naj predstavlja središče vašega doma?

kaminska peč 1

Kaminska peč je bila nekdaj predstavljala središče vsakega doma. Center, tako v prostorskem kot tudi socialnem smislu. Da bi bili vsi prostori čim bolje ogrevani in da toplota ne bi po nepotrebnem izhajala iz doma, je bila kaminska peč z dimnikom postavljena tja, od koder se je toplota lahko najbolje širila po vseh prostorih, ki jih je bilo treba ogrevati. Kamin pa je bil središče doma tudi v socialnem pomenu, saj se je v mrzlih zimskih večerih ob kaminu običajno zbrala cela družina. V današnjih časih je ravno ta socialni faktor največkrat razlog, da se še vedno odločamo, da bomo v središče našega doma vgradili kaminsko peč, saj za mnoge ni bolj prijetnega prostora kot topla dnevna soba, kjer se pred kaminom na prijetnem druženju lahko zbere cela družina. 

Dandanes seveda ni več potrebno, da kaminska peč stoji ravno na sredini hiše. V veliko primerih kamin po arhitekturni zasnovi veliko bolj pristoji krajnemu zidu hiše. Kljub temu pa imamo danes veliko načinov, da toploto kamina povedemo po celotni hiši, tudi če kamin stoji na robu. Toplozračne peči, ki v zadnjem času zelo pridobivajo na popularnosti, so zasnovane tako, da se toplota po regulacijskih zračnikih lahko optimalno širi po celotnem prostoru ali celo po celotni hiši. 

Razporedite topel zrak po prostorih

Toplozračne peči večinoma delujejo tako, da zrak kroži po zračnikih brez uporabe ventilatorjev, temveč uporabljajo naravni vzgon toplega zraka, ki se dviguje po zračnikih. Če se po klasičnih dimnikih topel zrak dviga le navzgor, pa toplozračne peči to dviganje zraka izrabljajo za to, da zrak potuje po celotnem prostoru ali celo po sosednjih prostorih s pomočjo poševno postavljenih kanalov, po katerih se topel zrak dviguje, hladen zrak pa spušča nazaj do peči, med svojo potjo pa ogreje točno tiste prostore, ki si jih najbolj želimo imeti tople.