Računalniki višjega zmogljivostnega razreda

Gaming računalniki

Zmogljivost je ključna odlika dobrega računalnika. Nimamo sicer enotne metrike, ki bi nam o tem poročala, lahko pa primerjamo lastnosti vgrajenih komponent. Zanimata nas predvsem procesor in delovni pomnilnik, v praksi pa o izkušnji pri uporabi v veliki meri vpliva tudi pogon za shranjevanje podatkov. Nekateri uporabniki so še zahtevnejši in potrebujejo vrhunsko grafično kartico – to velja za ljubitelje računalniških iger, ki so med najbolj zahtevnimi uporabniki. Njim so namenjeni posebej prilagojeni računalniki.

Gaming računalniki

V višjem zmogljivostnem razredu najdemo posebno ponudbo računalnikov, ki so namenjeni igranju zahtevnih video iger. Ti računalniki morajo imeti zmogljivo strojno opremo, da so kos vsem obremenitvam, ki jih prinašajo sodobne igre. Gaming računalniki so s tem sicer odlično pripravljeni tudi na druga opravila, ki zahtevajo posebno zmogljivost, so pa večinoma močno prilagojeni igričarjem in prav tem ponujajo najboljšo izkušnjo. Ne gre namreč le za osnovno konfiguracijo, temveč tudi za dodatke in detajle. Gaming računalniki omogočajo uporabo napredne periferne opreme, predvsem vrhunskih monitorjev, mišk in tipkovnic, poleg tega pa prepričajo z nekaterimi bombončki, na katere so pozorni največji navdušenci nad računalniškimi igrami. Že na prvi pogled bomo igričarski računalnik prepoznali po atraktivnem ohišju z barvito osvetlitvijo.

Poslovni računalniki

V višjem rangu so tudi poslovni računalniki, ki morajo ponuditi brezhibno zmogljivost. Izstopajo predvsem prenosniki za vsestransko službeno rabo. Izpostavimo lahko serijo ZenBook, ki je zelo priljubljena med različnimi uporabniki. V seriji ZenBook sicer najdemo več različnih modelov, ki niso nujno v samem vrhu po zmogljivosti, ponujajo pa odlično izkušnjo in optimalen izkoristek investicije. To so značilnosti znamke ASUS, ki predstavlja serijo ZenBook, seveda pa lahko vrhunske prenosnike s temi in drugimi odlikami najdemo tudi pri drugih znamkah. Kar nekaj ponudbe je v najvišjem rangu, kjer so na voljo zmogljive delovne postaje, medtem ko elegantni prenosniki za uporabo na poti predstavljajo posebno kategorijo v tem razredu.