Nujna kuhinjska oprema

Peki papir

Pri delu v kuhinji pogosto potrebujemo opremo, ki sprva morda ne pride toliko do izraza, a se v praksi izkaže za nepogrešljivo. Če se nanjo spomnimo šele na sredi dela, bo že prepozno. Že vnaprej se moramo prepričati, da imamo na voljo zadostne zaloge te opreme. 

Predvsem pred prazničnim časom se moramo prepričati, da je na zalogi peki papir. Ta je izjemno uporaben pri peki, zato ga ne smemo preprosto zanemariti. Že res, da ga lahko včasih nadomestimo z maslom, oljem ali drugo maščobo, a ne moremo pričakovati tako dobrih rezultatov. Vsekakor je pametno imeti peki papir pri roki, ko ga potrebujemo. Navsezadnje gre za cenovno dostopen material, ki ga dobimo v vsaki trgovini. Nobenega izgovora ni, da ga ne bi imeli v shrambi ter v kuhinji vedno na voljo. Peki papir ima velik vpliv na izkušnjo pri domačem kulinaričnem ustvarjanju in vpliva tudi na končne izdelke, zato ga gotovo ne gre zanemarjati.

Pozorni pa smo lahko tudi na druge podobne materiale, recimo na opremo za pakiranje živil in hrane. Tam izstopa ovijalna folija, predvsem zaradi vsestranske uporabnosti. To je plastična folija, ki jo lahko uporabimo za vse mogoče naloge v domači kuhinji in v gospodinjstvu nasploh. Ovijalna folija je praviloma varna za stik s hrano in se pogosto uporablja za pakiranje različnih manj občutljivih živil, tudi za shranjevanje v hladilniku. Še bolj uporabna pa je ovijalna folija za ovijanje večjih zalog in tovora, kar je pravzaprav primarna naloga tovrstne opreme. V domači kuhinji na ta način zaščitimo zaloge v shrambi, predvsem večje zaloge občutljivih živil, recimo moke, sladkorja, riža … 

Kar nekaj je takšnih materialov, ki imajo v kuhinji izjemno pomembno nalogo, a ne pridejo toliko do izraza. Zato nanje hitro pozabimo, kar pa ima lahko zelo neugodne posledice. Vnaprej se moramo prepričati, da smo dobro pripravljeni na vse kulinarične podvige!