Ogrevanje slabo izoliranih prostorov

Toplotne črpalke

Izolacija ima ključen vpliv na izkoristek ogrevanja, seveda tudi na končni učinek, ki ga z nekim ogrevalnim sistemom sploh lahko dosežemo. V nekaterih primerih prostorov sploh nima smisla ogrevati, če ne moremo pričakovati dobrega končnega učinka. Zato je pametno poskrbeti za dobro izolacijo, ki odlično dopolnjuje zmogljiv in učinkovit ogrevalni sistem. Kaj pa, če takšne izolacije nimamo?

Brez dobre izolacije ne moremo pričakovati dobrega delovanja nekaterih ogrevalnih sistemov. Predvsem bodo razočarali varčni sistemi, na primer toplotne črpalke. Te so namreč namenjene ogrevanju dobro izoliranih prostorov, kjer je možno izkoristiti nizkotemperaturna grelna telesa za odličen izkoristek vložene energije. Seveda so na voljo zmogljivejše izvedbe, recimo toplotna črpalka zrak voda, cena je za te le nekoliko višja, dosežemo pa lahko bistveno boljši učinek. Vprašanje pa je, ali je uporaba takšne opreme smiselna. Prav tako je vprašanje, ali sploh pride v poštev oprema, kot je toplotna črpalka zrak voda, cena niti ni glavna ovira – na razpolago moramo imeti dovolj prostora za namestitev podzemnih kolektorjev. Soočimo se torej z različnimi izzivi, ki jih ne bi bilo, če bi bili prostori dobro izolirani.

To ne pomeni, da uporaba učinkovitih sistemov, kot so toplotne črpalke, v slabo izoliranih prostorih zagotovo odpade. Ne moremo pa pričakovati primerljive učinkovitosti, poleg tega bo verjetno višja že izhodiščna cena, saj bo treba izbrati naprednejše izvedbe, kot je toplotna črpalka zrak voda. Cena te opreme se v dobro izoliranih prostorih hitro povrne skozi prihranek, brez izolacije pa bo investicijo bistveno težje pokriti.

Pogosto je veliko bolj smiselno poskrbeti za odlično izolacijo, ki jo lahko nato s svojo učinkovitostjo in zadostno zmogljivostjo dopolnijo še toplotne črpalke. Če te možnosti nimamo, pa se raje odločimo za kak ogrevalni sistem, ki ponuja večjo zmogljivost in nižjo ceno, saj od izkoristka na dolgi rok tako ali tako ne moremo pričakovati veliko.