Oprema za učinkovito delovanje avtomobila

FAP filter

Sodobni avtomobili so izjemno napredne naprave, ki vsebujejo kar nekaj ključnih sistemov. Za učinkovito delovanje seveda skrbi celotna kombinacija osnovnih sistemov, medtem ko oprema v veliki meri služi tudi zagotavljanju varnosti, udobja in drugih pomembnih funkcij vozila. Če se osredotočimo na učinkovito delovanje z dobrim izkoristkom, pa imamo v mislih predvsem motor vozila in tudi sam izpušni sistem. Prav slednji ima odgovorno nalogo, skrbi za filtriranje izpušnih plinov in ima tudi neposreden vpliv na učinkovitost motorja.

Predvsem v dizelskih vozilih smo na izpuhe posebej pozorni. Motor namreč pri delovanju izpušča nekatere trdne delce, ki so lahko zelo škodljivi za okolje in človeka. Izpušni sistem ima pri tem nalogo, da te delce filtrira iz izpušnih plinov in varno shrani, da ne uhajajo v okolje. Za to pomembno nalogo skrbi DPF oziroma FAP filter, ki prestreza izpušne pline in iz njih lovi trdne delce. Filter se v tej vlogi odlično obnese, če je dobro pripravljen na delo, torej čist in nepoškodovan. Skozi čas pa FAP filter ulovi veliko materiala, začne se lahko mašiti, s tem pa ovira prehod izpušnih plinov. Na ta način ima izpušni sistem tudi neposreden vpliv na učinkovitost motorja, saj se ti vplivi kažejo na zmogljivosti in izkoristku, lahko pa pride tudi do večjih težav, če je FAP filter povsem zamašen. V najslabšem primeru lahko pričakujemo pregrevanje in poškodbe motorja, zato je pametno skrbeti za to, da je izpušni sistem vedno v optimalni formi. Na srečo lahko koristimo storitve vzdrževanja pri profesionalnih serviserjih.

Na ta način imajo torej na učinkovitost avtomobila vpliv tudi sistemi, ki niso neposredno vključeni v kurjenje goriva in obračanje pogonskih osi. To pomeni, da moramo biti zelo pozorni tudi na tiste elemente, ki jih včasih kar nekoliko zanemarjamo, saj lahko v veliki meri odločajo o naši izkušnji pri vožnji na dolgi rok.