Pašna oprema je potrebna za naravno vzrejo domačih živali

Pašna oprema je potrebna za naravno vzrejo domačih živali

Ko kupujemo mesne in mlečne izdelke, se verjetno vsi razveselimo nad podatkom, da je njihov izvor čim bolj naraven, kar med drugim pomeni, da se je živina pasla na pašnikih. Pašništvo je sicer zelo širok pojem, saj se na pašnikih lahko pasejo različne živali kot so koze, ovce, govedo ali konji. Ne glede na to, gre za zahteven način prehranjevanja in naravne vzreje živali. Za to nam je v veliko pomoč tudi različna pašna oprema, ki nam takšen način vzreje domačih živali bistveno olajša.

 

Če se odločate za vzrejo vaših živali na pašnikih, boste seveda morali najprej poskrbeti za primerno ogrado, sicer vam bodo vaše živali hitro ušle. Za določitev meje pašnika boste zato potrebovali primerno ograjo oziroma električni pastir. Tovrstna pašna oprema je priključena na električno napetost in učinkovito preprečuje, da bi se vaša živina oddaljila in pobegnila z vašega pašnika.

 

Jermenica se uporablja v pogonskih strojih

 

Jermenica je sestavni del pogonskih strojev. Morda se tega do sedaj niste zavedali, vendar jo srečamo praktično v vsakdanjem življenju. Zasledili jo boste že doma na primer v pralnem stroju, prav tako jo najdemo v avtomobilu, v industriji jo srečamo v ventilatorjih, v kmetijstvu pa se najpogosteje znajde v različnih strojih kmetijske mehanizacije. Jermenica je izdelana iz trpežnih materialov kot je na primer jeklo ali litina in poskrbi za prenos energije iz motorja na napravo oziroma stroj. Za to je potreben tudi ustrezen jermen.

 

Pri izbiri jermenice je potrebno biti pozoren na številne dejavnike. Eden od teh je, da je jermenica odvisna od pogonske moči motorja, prav tako pa je lahko različnih dimenzij. Logično je, da jermenica, ki je v pralnem stroju, ne more biti identična tisti, ki jo najdemo na primer v enem od strojev kmetijske mehanizacije, kot so na primer traktorji ali kombajni.