Peleti in drva za cenovno ugodno ogrevanje

Peleti

Sodobne kurilne naprave lahko ogrevajo celotno stanovanje z minimalnimi stroški, a seveda v končni fazi na izkoristek vplivajo tudi peleti oziroma drva, ki jih kurimo. Sama oprema ima zelo pomembno nalogo, a s slabim materialom ne moremo pričakovati dobrih izkoristkov. Idealna kombinacija zmogljive naprave z visokim izkoristkom in kakovostnega lesnega goriva pa zagotavlja zanesljivo ogrevanje s stroški, ki so bistveno nižji kot pri večini drugih ogrevalnih sistemov. Tako lahko pričakujemo tudi zelo dobro uporabniško izkušnjo, saj so sodobne kurilne naprave prijazne do uporabnikov, zelo enostavne za uporabo, pa tudi varne in zanesljive, kar je pri kurjenju lesnih goriv seveda zelo pomembno.

Na ceno in stroške takšnega ogrevalnega sistema vplivajo mnogi dejavniki. V začetni fazi bo največji strošek cena kurilne naprave, na dolgi rok pa kot glavna finančna obremenitev gotovo izstopajo peleti oziroma drva, ki jih kurimo. Nekaj stroškov bo še z vzdrževanjem in servisiranjem opreme, predvideti pa moramo še nekaj dela s čiščenjem naprav ter skladiščenjem lesa. Vse to moramo vzeti v obzir, ko primerjamo stroške različnih ogrevalnih sistemov. Čisto možno je, da se bodo peleti in drva izkazala za idealno izbiro, a na voljo so tudi druge rešitve, ki lahko pridejo v poštev.

Peleti in drva ter druga lesna goriva

Gotovo je med najbolj prepričljivimi prednostmi, ki jih imajo drva in peleti, cena. V kombinaciji z učinkovito kurilno napravo lahko pričakujemo odlične izkoristke, gorivo pa je dokaj poceni. A že med samimi lesnimi gorivi je kar nekaj razlik, prav tako se razlikujejo kurilne naprave. Tako moramo opcije dobro poznati, če želimo stroške realno oceniti in jih primerjati s stroški pri ogrevanju na druge načine.

Drva so najbolj značilno lesno gorivo, na voljo pa so tudi briketi, peleti in sekanci.

Med lesno biomaso po ugodni ceni izstopajo lesni sekanci, ki pa ne veljajo za posebej učinkovito gorivo. Poceni so zato, ker nastajajo kot stranski produkt raznih procesov pri obdelavi lesa. Tako so lahko koristno gorivo, če imamo opremo, ki omogoča kurjenje sekancev, a v praksi ta opcija ni posebej priljubljena. Veliko pogosteje se pojavljajo peleti, ki jih uporabljamo v različnih kurilnih napravah, včasih pa manjše pelete nadomešča briket. Cena je odvisna od kakovosti materiala, praviloma pa je za pelete relativno visoka, če jo primerjamo z drugimi lesnimi gorivi, medtem ko je za briket cena precej ugodna, saj so to večji kosi, ki jih je lažje pripraviti in uporabljati. Večinoma so kurilne naprave prilagojene za manjši material in se pogosteje uporabljajo peleti, cena za brikete pa ni tako relevantna. Peleti so lahko 4x dražji od sekancev, so pa cene včasih tudi veliko ugodnejše, dobijo se tudi cenovno ugodni peleti, akcija in druge ponudbe.

Na koncu ostanejo še drva, ki veljajo za zelo ugodno opcijo. Lahko so celo brezplačna, če si lastimo gozd in lahko sami pridobivamo les, a tudi pri kupovanju ne pomenijo visokih stroškov. Sicer so dražja od sekancev, a predstavljajo bistveno boljšo izbiro za učinkovito ogrevanje s sodobnimi kurilnimi napravami, so tudi enostavnejša za uporabo. Cena je približno 2x višja od cene sekancev, medtem ko so še dražji peleti, cena za te je torej še približno 2x višja kot za drva.

Sekanci so cenovno ugodni, a peleti in drva ponujajo boljše izkoristke.

Peleti in drva ter drugi energenti za ogrevanje

Za tono lesnega goriva bo treba odšteti od dobrih 100 do slabih 300 evrov, med cenejšimi opcijami so drva, dražji od 200 evrov na tono pa so peleti. A to nam ne pove veliko, če ne znamo cene primerjati s ceno drugih energentov. Žal teh številk ne moremo enostavno primerjati, saj je tona uporabna enota le za lesna goriva, ne uporablja pa se za kurilno olje, plin ali elektriko.

Vseeno lahko upoštevamo zmogljivost in izkoristke ogrevalnih naprav ter ugotovimo, kolikšno količino goriv potrebujemo za določen učinek. Potem lahko primerjamo tudi stroške teh goriv in ugotovimo, katere opcije so cenovno ugodne in katere ne. Najbolj relevantna je primerjava s kurilnim oljem, ki se pogosto predstavlja kot alternativa ogrevanju z lesnimi gorivi. A ceno kurilnega olja bi lahko pretvorili v dobrih 300 evrov na tono, torej gre za dražji energent tudi v primerjavi s peleti, ki veljajo za najdražjo opcijo med lesnimi gorivi.

Prihranek pri ogrevanju s peleti

Čeprav so peleti relativno dragi, so v primerjavi z mnogimi drugimi energenti cenejši. Vseeno lahko stroške še znižamo, če smo pozorni pri izbiri kurilnih naprav, velik vpliv na stroške pa ima tudi izbira peletov. Včasih lahko najdemo akcijske ponudbe, ki cene močno zmanjšajo. Tako so na voljo poceni peleti, akcija pa predstavlja izvrstno priložnost, ki se jo splača izkoristiti.

Poleg tega moramo pomisliti še na edinstvene prednosti, ki jih imajo peleti v primerjavi z drugimi lesnimi gorivi. So na primer veliko enostavnejši za uporabo kot drva, tudi pri skladiščenju in transportu imajo lahko nekatere prednosti. Sodobni kotli so zelo dobro pripravljeni na tovrstno kurjavo in omogočajo samodejno nakladanje, torej delujejo skoraj avtomatsko. Drva moramo nalagati sami, s tem je veliko več dela, takšni sistemi pa tudi niso toliko prilagodljivi.