Plazma rezalnik enostavno razreže različne vrste kovine

Plazma rezalnik

Plazma rezalnik omogoča poseben postopek, med katerim se električno prevodni materiali presekajo s pospešeni curkom vroče plazme. Tipični materiali, ki jih je mogoče rezati s plazemskim rezalnikom so jeklo, nerjaveče jeklo, aluminij, medenina , baker ter ostale prevodne kovine. Rezanje s pomočjo plazme se pogosto uporablja pri proizvodnji, popravilu in restavriranju avtomobilov, pri industrijski gradnji, pri reševanju in pri razrezu kovine. 

Plazma rezalnik je zaradi visoke hitrosti in izjemno natančnega rezanja po dostopni in nizki ceni, zelo uporaben tako pri velikih podjetjih kot tudi pri manjših podjetij posameznikov. Osnovni postopek rezanja s plazmo je ustvarjanje električnega kanala, iz izredno segretega in električno ioniziranega plina. 

Plazma rezalnik tako deluje s pomočjo stisnjenega plina, ki ga z izjemno hitrostjo spusti skozi fokusirano šobo. Znotraj plina pa se med elektrodo in materialom tvori lok. Ko tok iz gorilnika plazemskega rezalnika teče skozi plazmo, oddaja izredno visoko toploto, ki stopi material in ga na tak način razreže na dva dela. 

MIG varjenje je izredno priljubljeno

MIG varjenje je že desetletja izredno priljubljen postopek varjenja tako pri profesionalnih varilcih kot tudi pri amaterjih in začetnikih. Omenjeni način varjenja je hiter in močan ter vsestranski in dokaj enostaven za nepoznavalce. Ravno zaradi preprostosti postopka, se veliko novince varjenje začne učiti ravno z napravo za MIG varjenje. 

MIG varjenje pomeni varjenje s kovinskim inertnim plinom. Za to varjenje potrebujemo napajalnik, ki zagotavlja konstantno napetost, zato se za napajanje uporablja transformatorje in usmernike za modulacijo napetosti v omrežju, ki stabilizira oblok. 

MIG varjenje poteka s posebno pištolo, ki ima priročen sprožilec, s katerim hkrati nadzorujemo več funkcij naprave. A pritiskom na sprožilec napajamo varilno žico in zaženemo motorni pogon, ki samodejno napaja žico, medtem ko varimo. Območje zvara mora biti zaščiteno pred atmosfero, zato je potrebno vanj usmeriti zaščitni plin, ki ga ravno tako nadzorujemo s sprožilcem na pištoli.