Popolna zaščita tal

Popolna zaščita tal

V nekaterih prostorih so tla stalno podvržena raznim obremenitvam in grožnjam. To pomeni, da bodo hitro opazne tudi posledice tovrstnih vplivov, če se pred temi seveda ne zavarujemo. Največjo vlogo pri zaščiti tal imajo gotovo talne obloge, a ne pozabimo še na nekatere druge elemente, ki lahko obremenjujejo tla ali pa jih zaščitijo. 

Talne obloge

V obremenjenih prostorih se splača izbrati talne obloge, ki bodo kos tem izzivom. V stanovanjskih prostorih se pogosto najbolje obnesejo vinilne talne obloge, ki so kot nalašč za uporabo v kuhinji. Odlično so namreč pripravljene na razne mastne madeže, vodo in druge grožnje. V praksi so vinilne talne obloge predvsem enostavne za čiščenje, kar je velika prednost tudi v drugih prostorih. Uporabljajo se tudi v predsobah in hodnikih ter celo v kopalnicah. So pa vinilne talne obloge vseeno primerne le za stanovanjsko okolje, pri večjih obremenitvah se uporabljajo epoksi tlaki in druge rešitve, ki ciljajo na še zahtevnejše uporabnike v industriji.

Drugi dejavniki

Na obrabo tal lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, morda celo takšni, na katere sprva morda ne bi pomislili. To so recimo notranja vrata, ki lahko neposredno ogrožajo dobrobit talnih oblog. Notranja vrata namreč rada drgnejo ob tla in obrabljajo material, ki ga uporabljamo za zaščito tal, to pa je seveda povsem nepotrebno. Takšne težave so sicer pogosto posledica drugih problemov, na primer napihovanja tal zaradi vlage ali pa poškodb na tečajih, a v vsakem primeru so notranja vrata en izmed dejavnikov, ki jih je treba imeti v mislih pri zaščiti tal. Navsezadnje pa predstavljajo tudi zaščito pred prehodom madežev in umazanije med prostori. Podobno velja za razno drugo stanovanjsko opremo in pohištvo. Z nekaj domišljije lahko zelo dobro zaščitimo tla, tudi če se ne lotimo kakšnih posebej velikih prilagoditev. Je pa vsak primer specifičen in zahteva posebno rešitev.