Samostoječi zvočniki so pravi za praktično vsak sistem

Kvalitetno ozvočenje je sestavljeno iz mnogih komponent, vsekakor pa najbolj izstopajo zvočniki. Tisti, ki se na to opremo ne spoznajo, verjetno ne bodo prepoznali velikih razlik, zvočnike bodo ocenjevali le na pogled, ki pa je pogosto varljiv. 

Kaj lahko se namreč izkaže, da so kakšni zvočniki zelo vsestranski in se odlično znajdejo v vsakem sistemu, tudi če upoštevamo še številne druge kriterije, ki jih imajo pri izbiri svoje opreme avdiofili. Za takšne uporabnike so primerni samostoječi zvočniki, ki nam dajejo veliko svobode pri ureditvi in opremljanju sistemov ozvočenja.

Takšni zvočniki imajo kar nekaj pomembnih prednosti, pa tudi razne druge odlike, ki morda ne pridejo takoj do izraza, a pripomorejo k dolgoročnemu zadovoljstvu bolj ali manj zahtevnih uporabnikov. Nenazadnje so samostoječi zvočniki tudi bolj fleksibilni, lahko jih postavimo v praktično vsako okolje, tudi naknadno jih je možno prestaviti ali drugače prilagoditi. Piko na i pa doda še čudovita estetska podoba, ki jo pri urejanju domačega multimedijskega sistema prav tako zelo cenimo.

Samostoječi zvočniki v osnovnem hi fi sistemu

Izbira zvočnikov je seveda povsem odvisna od tega, kakšen sistem sestavljamo in za kaj ga bomo uporabljali. Na podlagi tega se lahko odločamo med različnimi vrstami zvočnikov in med posameznimi modeli, upoštevamo pa tudi kakšne detajle. A pozor, že za osnovni hi fi sistem potrebujemo kvalitetne zvočnike, ki nas ne bodo pustili na cedilu.

Kvaliteten sistem ozvočenja za domačo rabo je enostaven le na prvi pogled. Že res, da morda potrebujemo le dva zvočnika, a prav tako bo treba v sistem vključiti še nekaj druge opreme, poleg tega morata biti oba zvočnika na nivoju, da bomo lahko res izkoristili vse, kar nam takšna oprema ponuja. Tu so samostoječi zvočniki vsekakor lahko prava izbira, saj iz njih iztisnemo kar največ, to pa je v enostavno zasnovanih sistemih zelo pomembno.

Tudi aktivni samostoječi zvočniki so na voljo, ponujajo izvrstno izkušnjo v vsakem okolju

Odlične rešitve najdemo v tej ponudbi ljubitelji glasbe, ki želijo imeti kvaliteten stereo sistem za poslušanje svojih najljubših glasbenih uspešnic. Za tak sistem ne potrebujemo veliko opreme, naravnost nujno pa je, da imamo kvalitetne zvočnike. Zvočnike povezujejo stereo ojačevalci, ki omogočajo povezavo multimedijskih predvajalnikov in enostavno predvajanje glasbe. Ojačevalec upravlja delovanje zvočnikov in omogoča ureditev prilagojenega sistema za vse mogoče namene, zato je pametno tudi tej izbiri nameniti dovolj pozornosti.

V končni fazi pa so bolj pomembni sami zvočniki, saj ti postavljajo skrajne omejitve tega, kar lahko iz takšnega sistema iztisnemo. Izberemo dobre zvočnike s širokim razponom, da bomo tudi v stereo sistemu dobili bogat zvok brez izgub. Tu nam samostoječi zvočniki omogočajo prilagodljivo namestitev, pogosto so nekoliko večji in ponujajo več posebnih odlik kot zvočniki, ki jih namestimo na polico ali montiramo na steno.

Samostoječi zvočniki s subwooferjem

Za glasbo so lahko že osnovni stereo sistemi zelo prepričljivi, par zvočnikov pa je pametno dopolniti še z nizkotonsko enoto oziroma subwooferjem. Prepričati se moramo le, da nam to omogoča ojačevalec, saj so nekateri stereo ojačevalci prilagojeni za drugačne sisteme in ne omogočajo priklopa vsakega subwooferja.

Sicer pa imamo pri nizkotonskih zvočnikih opravka z drugačno opremo, pogosto so to aktivni zvočniki, ki imajo svoje posebnosti. Niso torej tako odvisni od ojačevalca, čeprav jih ta mora podpirati. A subwoofer mora dobro delovati sam, da bo tudi v stereo sistemu res prepričal. Poleg tega je pomembno, da nizkotonski zvočnik postavimo na pravo mesto in ga ustrezno uskladimo s preostalimi komponentami sistema. Kaj hitro se zgodi, da je razmerje neuravnovešeno in opreme ne bomo dobro izkoristili, tudi dobri samostoječi zvočniki ne morejo nadomestiti slabih nastavitev. Še bolj očitno je to pri kakšnih bolj kompleksnih sistemih.

Samostoječi zvočniki za prostorski zvok

Z vidika izbire in postavitve zvočnikov so najbolj zahtevni sistemi za prostorski zvok. To je velik izziv, pri katerem potrebujemo cel kup zvočnikov, pa tudi zmogljiv sprejemnik oziroma ojačevalec ter razne druge naprave. Spet pa igrajo glavno vlogo zvočniki, le da jih bomo v tem primeru potrebovali več.

Samostoječi zvočniki omogočajo ureditev naprednega zvočnega sistema

V takšnem sistemu samostoječi zvočniki običajno predstavljajo sprednji par, skrbijo za razločno in glasno predvajanje glavne zvočne sledi v filmskih uspešnicah. Kombinirajo se s centralnim zvočnikom, ki je odgovoren za predvajanje dialoga. Prav tako je nujen subwoofer, ki dodaja zvoku globino in pričara pravo kino vzdušje. Vsi ti zvočniki so lahko samostoječi, pogosto pa je centralni zvočnik nekoliko manjši in bolj horizontalno zasnovan, da ga lahko namestimo na polico ali mizo oziroma drugo pohištvo, ki ga običajno hkrati uporabljamo za shranjevanje preostale opreme sistema.

Sistem za prostorski zvok ima še par zadnjih zvočnikov, lahko tudi par stranskih zvočnikov in celo zvočnike na stropu za pravi prostorski zvok. So pa to redko samostoječi zvočniki, pogosteje se odločamo za manjše (in cenejše) zvočnike, ki jih lahko namestimo na stenski nosilec ali polico. Zvočna sled, ki vključuje zvok iz ozadja ali od strani, namreč ni tako izrazita, hitro dosežemo odličen učinek tudi z manjšimi zvočniki. Če imamo več samostoječih zvočnikov, pa jih lahko uporabimo tudi za zadnji in za stranski par.