Ortopedski delovni čevlji razbremenijo telo preko delovnega dne

delovni-cevlji

Kvalitetna delovna obutev je ključnega pomena za uspešno delo, predvsem pa za prijetno počutje preko delovnega dne in za vzdrževanje zdravja na dolgi rok. Zelo pomembno je, da imamo dobre čevlje, ki povsem odgovarjajo na naše potrebe pri delu. To pomeni, da ne moremo vedno računati na isto obutev, temveč moramo izbrati prave izdelke zase. Ponekod so edina primerna obutev robustni visoki delovni čevlji, drugod se uporabljajo kar natikači. 

Ob dolgotrajnem stanju in hoji se najbolje obnesejo ortopedski delovni čevlji, ki so narejeni prav za to, da razbremenjujejo telo ob naporih pri delu v stoječem položaju.

Na mnogih delovnih mestih bomo pri delu večinoma stali ali pa hodili. To ni nujno problem, sploh če imamo dovolj razgibano rutino in ne ponavljamo stalnih obremenitev. Pogosto pa se srečujemo s kakšnimi neugodnimi obremenitvami, ponavljajočimi se gibi ali pa z dolgotrajnim stanjem, kar za telo ne pomeni nič dobrega. Če lahko z dobrimi čevlji razbremenimo svoje telo, se to vsekakor splača narediti – sploh zato, ker so nam na voljo prilagojeni ortopedski delovni čevlji za različna delovna mesta. Prav tako lahko organizem pri dolgotrajnem stanju in hoji razbremenimo na druge načine, ki se jih splača poznati.

Kako delujejo ortopedski delovni čevlji?

Na vsakem delovnem mestu potrebujemo ustrezno obutev, ki mora morda odgovarjati tudi kakšnim posebnim zahtevam. Udobje je seveda pomembno, a pogosto imamo druge prioritete, pri katerih ne moremo sklepati kompromisov. Zato se obutev med seboj zelo razlikuje, tudi ortopedski delovni čevlji so na voljo v različnih variantah glede na to, kakšne delovne obveznosti opravljamo. Široka ponudba je vsekakor dobrodošla, saj bomo v njej našli veliko izbire in pravo rešitev za vsakogar.

Vedno pa ortopedski čevlji delujejo na enak način, ne glede na to, ali so to delovni natikači ali pa visoki gojzarji. Imamo namreč isti namen, zagotoviti udobje in optimalno razbremenitev preko dolgega delovnega dne. To dosegajo ortopedski čevlji s skrbno zasnovano podporo, ki sodeluje pri prenašanju obremenitev. 

Z optimalno razporeditvijo sil lahko čevelj močno razbremeni noge, saj organizem ne bo prenašal tako velikih sil pri stanju in hoji. Takšen učinek imajo ortopedski delovni čevlji že s svojo osnovno zasnovo, predvsem s skrbno oblikovanim vložkom za neposredno podporo stopalu. Mnogi delovni čevlji, predvsem tisti za hojo in bolj intenzivne aktivnosti, imajo tudi prilagojen podplat in seveda druge dele, ki podpirajo stopalo pri takšnih aktivnostih.

Ortopedski delovni čevlji so del opreme za mnoge poklice

Glavni učinek pa v večini primerov prinašajo posebni vložki na podporni konstrukciji iz mehke pene. To so posebni materiali, ki blažijo obremenitve in razpršijo sile po večji površini, tako da ne prihaja do točkovnih obremenitev in naprezanja organizma. Takšen učinek imajo lahko že delovni natikači, ni nujno, da gre za zelo veliko in okorno obutev.

Ali se lahko ortopedski delovni čevlji nadomestijo z vložki?

Če želimo uporabljati drugo obutev, lahko včasih dobimo posebne ortopedske vložke, ki obljubljajo primerljiv učinek. Takšni dodatki so vsekakor dobrodošli, saj lahko v mnogih primerih zelo pomagajo, ne moremo pa vedno pričakovati, da bodo ponudili primerljiv učinek kot prava ortopedska obutev.

Sam vložek ima namreč številne omejitve, s katerimi pač ne moremo pričakovati na tako dober učinek. S svojo debelino ne more konkurirati skrbno zasnovani ortopedski obutvi, ki ima morda več centimetrov pene s skrbno oblikovanimi elementi za prenašanje obremenitev. Za zahtevno rabo so ortopedski delovni čevlji vsekakor bolj priporočljivi. Nudijo tudi optimalno podporo in stabilnost, za kar vložki niso dobro prilagojeni. Prav tako moramo pri uporabi vložkov paziti na velikost obutve in stopala, imeli bomo nekaj manj prostora. 

Ortopedski vložki so vsekakor lahko dobra izbira, sploh če nimamo zelo velikih težav pri delu v stoječem položaju. Da pa bi dosegli zares najboljši učinek, se priporočajo dobri ortopedski delovni čevlji. Podobno velja pri drugi opremi, ki jo uporabljamo za udobno in varno delo.

Ortopedski delovni čevlji so le en kos opreme, ki skrbi za udobje

O udobju na delovnem mestu odločajo številni kosi opreme, ki jo redno uporabljamo. Če delamo z rokami, nam recimo še bolj pomagajo delavske rokavice, prav tako potrebujemo udobna in dobro prilagojena delovna oblačila. Tudi, če pri delu večino časa preživimo na nogah, bodo verjetno še bolj obremenjeni drugi deli telesa, ki jih moramo ustrezno zaščititi. Posegamo po raznovrstni opremi, s katero se dopolnijo ortopedski delovni čevlji, sestavili bomo celovito opravo, ki nam zagotavlja prijetno in udobno delo.

Tudi ortopedski delovni čevlji morajo zagotavljati udobje, ne le optimalne podpore in razbremenitve

Najprej poskrbimo za tisto opremo, ki ima najbolj neposreden učinek na naše delo. Pogosto so to delavske rokavice, za varnost morda potrebujemo tudi očala, čelado in podobno opremo. Za udobje so ključnega pomena oblačila, pozorni pa smo še na opremo, ki jo pri delu uporabljamo. Ponekod se srečujemo še z večjimi obremenitvami, recimo tam, kjer pri delu stalno ponavljamo iste gibe ali prenašamo večja bremena, nenazadnje pa tudi na delovnih mestih, kjer cel delovni dan presedimo. Tudi v takšnem okolju nam ortopedski delovni čevlji lahko pomagajo, a osredotočili se bomo na drugo opremo, ki ima bolj neposredno vlogo pri zagotavljanju udobja.