Šamotne plošče se najpogosteje uporabljajo za izdelavo kurišča kaminov

šamotne plošče

Prijeten občutek topline nam ne more pričarati nobena druga peč, kot pa le kamin. Zato ni nič nenavadnega, da se ljudje vedno pogosteje odločajo za izdelavo kamina, ki je postal danes že obvezen del vsake dnevne sobe. Seveda se lahko odločimo za modernejše izvedbe, še vedno pa so priljubljeni zidani kamini, ki dajejo prostoru še poseben čar. Izdelava kamina je naloga, ki zahteva strokovno izvedbo z ognjevarnimi in kakovostnimi materiali, med katerimi so tudi šamotne plošče.

Verjetno ste že vsi slišali za različne šamotne izdelke, kot so na primer tuljave, opeke ali pa šamotne plošče. Njihova glavna značilnost je, da so zaradi posebnih postopkov ognjevarni, zaradi česar se uporabljajo v dimniških sistemih ali kuriščih. Šamotne plošče so izdelane s pomočjo vlečenja in stiskanja gline in drugih materialov, zato so zelo enostavne za montažo. Najpogosteje se uporabljajo za oblaganje kurišč znotraj kaminskega vložka.

Sanacija dimnika naj bo strokovno izpeljana

Dimniki so pomemben element ogrevalnega sistema, saj poskrbijo za optimalno zgorevanje in zadrževanje ognja ter uhajanje dima ven iz peči. zaradi njihove pomembne vloge, je bistvenega pomena, da poskrbimo za redno vzdrževanje dimnika, kar pomeni, da nam dimnikarska služba vsaj enkrat na leto dimnik temeljito očisti in pregleda. Če se pri rednem pregledu ugotovi, da je dimnik dotrajan in ni več varen, je potrebna sanacija dimnika.

Ob sanaciji dimnika moramo seveda pričakovati določene stroške, ki pa ne smejo biti ključnega pomena. Glede na to, da je sanacija dimnika zelo zahtevno opravilo, od katerega je lahko odvisno tudi naše življenje, je prav, da je izbira ustreznega ponudnika najbolj pomembna. Hitra in poceni sanacija dimnika namreč ni vedno najboljša rešitev, veliko bolj pomembno je, da izberemo ponudnika z dolgoletno tradicijo, izkušnjami in veliko količino strokovnega znanja. Pri tem preverimo, da za sanacijo dimnika uporablja izključno kakovostne materiale.