Sodobna kmetijska mehanizacija

Kmetijska mehanizacija

Dandanes imamo pri delu na kmetiji na voljo bistveno več pomoči kot včasih. Res je, da so bile nekoč družine bolj številčne in je na kmetiji pomagalo celotno sorodstvo, a moč dodatnih parov rok se ne more kosati z zmogljivostjo, ki jo ponuja sodobna kmetijska mehanizacija. Ta je v veliki meri zaslužna za to, da lahko učinkovito in z odličnimi rezultati obdelujemo tudi večje površine. Na večjih kmetijah si dela brez učinkovite mehanizacije gotovo ne moremo več predstavljati, pa tudi na manjših posestvih se te naprave izkažejo za izjemno uporabne. Kaj ponujajo in kako jih lahko kar najbolje izkoristimo?

Vsestranske naprave

Nekateri kosi opreme so zelo vsestranski. Služijo na primer pripravi tal za setev, to so orala, brane in podrahljači, vsa ta oprema se lahko uporablja za mnoge namene in pri vzgoji vseh mogočih rastlin. Pravzaprav si lahko pomagamo celo pri sajenju trave. Kmetijska mehanizacija je lahko bolj ali manj vsestranska, dobro pa je izbrati nekaj takšnih kosov, ki ponujajo čim več funkcionalnosti. Na drugi strani imamo na voljo specifične naprave, ki služijo le enemu opravilu, to je recimo okopalnik za koruzo ali pa sušilnica bučnih semen.

Med vsestranske naprave se bržkone uvrščajo tudi traktorji, ki so gotovo prioriteta pri opremljanju sodobne kmetije. Vsa ostala kmetijska mehanizacija pride v poštev le v primeru, da imamo dober traktor. Tako lahko že z majhnim naborom mehanizacije storimo veliko.

Ročno orodje

Kmetijska mehanizacija se pri delu odlično obnese, a vsega vseeno ne more opraviti. To pa ne pomeni, da se bomo morali teh opravkov lotiti tako, kot so se jih naši predniki. Na voljo imamo sodobno ročno orodje, ki je pogosto motorizirano in ponuja prav tako učinkovito delo in prepričljive rezultate kot kmetijska mehanizacija, s tem da ga lahko uporabljamo v zahtevnih razmerah in nedosegljivih kotičkih, ki jih večja mehanizacija ne doseže.