Sprehod po dežju je lahko enostaven – preveri, kako!

oprema-proti-dezju

Dež nas pogosto prežene pod streho in deževne dni načeloma radi preživljamo v zavetju toplega in suhega stanovanja. A pogosto je to le prikladen izgovor, da nam ni treba na teren. V resnici pa sprehod po dežju ni nikakršen problem. S primerno opremo smo tudi na prostem na varnem pred dežnimi kapljami in mrazom, tako da bomo dobro pripravljeni na razne aktivnosti v vseh mogočih razmerah.

Najdemo lahko raznovrstno opremo, ki je dobro pripravljena na deževne dni. To so nepremočljivi izdelki, predvsem dežne hlače in jakne, seveda pa tudi obutev. Navsezadnje pa nam lahko na dežju močno pomaga že običajen dežnik. Ob vsej tej ponudbi gotovo nimamo pravega izgovora, vedno se nam ponujajo številne rešitve, ki jih lahko izkoristimo za sprehod v dežju.

Največ dela opravijo dežne hlače in jakne

Če dežnik ne pride v poštev, se bomo morali za zaščito pred dežjem zanašati na svoja oblačila. Na srečo imamo tu kar dosti dobrih možnosti. Dobimo lahko tako dežne hlače kot jakne ter nekatere druge uporabne kose. Ponudba osnovnih oblačil za dež je zelo pestra, zelo zanimiva je zbirka kakovostnih dežnih hlač za otroke. Tako pri hlačah kot pri jaknah imamo različne variante, ki odgovarjajo posebnim zahtevam, primerne so lahko tudi za delo v zahtevnih razmerah.

Za kak krajši sprehod v rahlem dežju ne potrebujemo posebne opreme, s seboj vzamemo le dežnik. Bolj koristne so dežne hlače in jakne zahtevnejše razmere ali pa za kakšne posebne aktivnosti na prostem. Pogosto potrebujemo posebno dežno opremo za opravljanje službenih obveznosti, lahko pa tudi pri delu na domačem posestvu. V vsakem primeru je pametno imeti dober komplet dežne opreme, vsaj dežne hlače in jakno, da smo pripravljeni na neugodne razmere. Ker imamo na voljo zelo pestro zbirko takšne opreme, nimamo pravih izgovorov – vedno se lahko odlično pripravimo na dež. Ne le z jaknami in hlačami, temveč tudi s posebnimi dežnimi škornji.

Tudi dežni škornji so nujni del dežne opreme

Morda bi si mislili, da nam največja grožnja v deževnem vremenu preti iz zraka. A dežne kaplje padajo na tla, kjer voda zastaja dlje časa in ogroža tudi našo obutev. Za deževne dni so značilne luže, ki nam lahko v trenutku pokvarijo dan, če nanje naletimo brez ustrezne obutve. Zato so zelo priporočljivi dežni škornji, ki so naravnost nujni za sproščen sprehod v dežju.

skornji-za-po-dezju

Spet poznamo škornje tako za odrasle kot za otroke. Predvsem otroški dežni škornji so zelo koristni, saj se malčki v deževnem vremenu gotovo ne bodo izogibali lužam na tleh. Rade volje bodo poskakovali po njih, iskali bodo prav največje luže, ki jim bo kos le dobra obutev. A to ni edini problem na poti, tudi sicer lahko voda hitro prodre v notranjost obutve in nam zmoči nogavice, zato so dežni škornji v vsakem primeru dobra izbira. To so lahko tudi zimski škornji za sneg, ki so neprepustni v zahtevnih razmerah. Spet izstopajo otroški zimski škornji, ki so pripravljeni na igro in zabavo v snegu. V vsakem primeru moramo imeti v neugodnih razmerah dobro obutev, da nas voda ne bo motila.

Dežni škornji niso le za sprehode v dežju

Dežni škornji so lahko zelo koristni tudi za sneg, a to so le nekatere situacije, v katerih nam takšna obutev zelo koristi. Nadalje lahko takšno obutev uporabljamo še pri mnogih drugih aktivnostih, pri katerih se moramo dobro zavarovati pred neugodnimi dejavniki.

Poznamo tudi posebne škornje za kakšne specifične aktivnosti. Najboljši primer so verjetno ribiški škornji, pri katerih močno računamo na vodotesnost. A prav tako so razni dežni škornji in njihove variante v veliko korist pri drugem delu na terenu. Takšne škornje redno uporabljamo pri delu okoli hiše, tudi na vrtu ali na kmetiji. Ne gre le za zaščito pred dežjem, dobra obutev je pripravljena tudi na razne druge dejavnike.

Pelerina za dež odgovarja mnogim zahtevam

Dežna oprema je načeloma zelo dobro pripravljena na bolj ali manj zahtevne razmere. Moramo pa skrbno izbrati prave kose, če želimo uživati v popolni zaščiti. Tako se odločamo za različno opremo glede na to, s kakšnimi razmerami in aktivnostmi se bomo srečevali. Že osnovna pelerina za dež je lahko povsem zadostna za kratek sprehod, medtem ko bomo v drugih situacijah potrebovali veliko boljšo opremo.

pelerina

Na srečo lahko najdemo zelo dobro ponudbo takšne opreme. Veliko opreme za otroke ponuja trgovina Mimo, ki je pravi naslov za kakovostne otroške pelerine, dežne hlače in škornje ter sorodno opremo. A včasih potrebujemo tudi prilagojene izdelke, ki jih iščemo v specializiranih trgovinah. Pelerina za dež je recimo lahko prilagojena za opravljanje različnih del na terenu in nam ponuja še dodatne funkcionalnosti. Najdemo kar cele komplete delovnih oblačil za zahtevne razmere, kot tudi ustrezno obutev za ta namen.

Prav tako je dobra pelerina za dež nepogrešljiva pri kakšnih rekreativnih dejavnostih v naravi. A v tem primeru bomo potrebovali zelo dobro prilagojena oblačila. Za šport in rekreacijo izbiramo lahka in zračna oblačila, vseeno pa pričakujemo dobro zaščito v zahtevnih razmerah. Zato je dežna oprema lahko zelo skrbno zasnovana, seveda tudi precej draga, a ponuja izvrstno izkušnjo v dežju. Tu najdemo razne ultralahke dežne jakne, obutev z vodoodbojno membrano in podobne rešitve, ki odlično delujejo.

V vsakem primeru torej imamo na voljo ustrezno opremo, ki nas varuje pred dežjem. Pelerina za dež je lahko že zadostna zaščita za kakšne krajše sprehode, tako da nimamo pravih izgovorov v deževnem vremenu. Odpravimo se lahko na družinski sprehod, ne da bi se zmenili za neugodno vreme!