Uporaba teflona in polipropilena

Teflon PTFE

Med umetnimi materiali je kar nekaj takšnih, ki so izjemno vsestransko uporabni. Uporabljamo jih na primer tako v domačem gospodinjstvu, kot tudi v zelo naprednih izdelki s področja medicine, letalske industrije in podobno. Med temi materiali sta tudi teflon PTFE in polipropilen oziroma PP. Oba sta dobro poznana prav vsakomur, čeprav verjetno ne pod celotnim imenom.

Teflon

Teflon je pravzaprav oznaka blagovne znamke, ne pa materiala samega. Gre za politetrafluoretilen, zato se material pogosto označuje tudi z oznako teflon PTFE.

Najbolj znan je ta material predvsem tistim, ki radi kuhajo. Uporablja se namreč za izdelavo nelepljivih površin kuhinjske posode, ki jim pravimo kar teflonske posode. Takšno ime se je oprijelo tudi drugih izdelkov z nelepljivimi površinami. A teflon se uporablja še v mnogih drugih izdelkih. Je zelo nereaktiven material, kar pomeni, da je zelo primeren za shranjevanje kemikalij, iz istega razloga pa se uporablja tudi v medicini. Zaradi zelo nizkega trenja se teflon PTFE uporablja za različne mehanizme, na primer za gladko upravljanje mehanizmov teleskopov.

Polipropilen

Tudi polipropilen pod tem imenom ni posebej dobro poznan. Morda je bolj domača oznaka PP, večinoma pa mu rečemo kar plastika. Gre za umetno maso, ki je zelo vsestransko uporabna in se tudi dejansko uporablja za celo vrsto različnih izdelkov. Kot relativno trda plastika se uporablja tudi za pohištvo, v industriji pa za črpalke, ventile, tesnila in podobne izdelke. Tudi PP se na primer uporablja tudi v medicini, kar pa še vedno pokriva le del vsestranske uporabnosti tega materiala.