Windows ali Mac?

Prenosnik Dell

Izbiro prenosnika pogosto močno zaznamuje odločitev glede operacijskega sistema. Če je ena izmed opcij prenosni računalnik Apple, bomo morali namreč upoštevati razlike v primerjavi z večini bolj poznanim sistemom Windows. Obe možnosti sta v določenih situacijah smiselni, treba pa se bo odločiti glede na konkretne želje in potrebe.

Med običajnimi uporabniki je nekoliko pogostejša izbira operacijski sistem Windows. Pri tem je izbira bistveno bolj pestra, saj lahko izberemo na primer prenosnik Dell, HP, Lenovo ali katerega drugega priznanega proizvajalca. Široka paleta možnosti omogoča enostavnejše iskanje prave rešitve za zahtevnejše uporabnike, saj bodo ti lažje našli idealno kombinacijo lastnosti. Poleg tega se sistem Windows odlično povezuje z drugimi napravami in tudi z drugimi operacijskimi sistemi, tako da lahko recimo prenosnik Dell uporabljamo za delo z drugimi računalniki in napravami, tudi če te niso iste znamke.

Poleg tega je smiselno omeniti, da smo večinoma na operacijski sistem Windows bolj navajeni in se v njem bolje znajdemo, prav tako je možno, da pri delu ali vsakdanji uporabi uporabljamo programsko opremo, ki za druge sisteme morda ni na voljo.

Je pa prenosni računalnik Apple gotovo privlačna opcija za mnoge uporabnike, ki cenijo odlike, s katerimi svojo ciljno skupino prepričuje ta ameriški računalniški gigant. Apple prenosniki so seveda znani predvsem po dovršeni vizualni podobi in brezhibni funkcionalnosti, je pa operacijski sistem macOS njihova posebnost, ki lahko pomeni prednost ali slabost. Za tiste, ki se v Applovih sistemih dobro znajdejo in morda že uporabljajo druge naprave tega proizvajalca, je izbira smiselna, drugi pa se bodo morali precej prilagajati, če bodo želeli doseči enako mero storilnosti. Prenosni računalnik Apple sicer za običajne uporabnike omogoča skoraj vse, kar na primer ponuja prenosnik Dell, a zahteva po včasih kar konkretnih prilagoditvah vsekakor ni zanemarljiva.

Univerzalne rešitve ni. Vsak sistem ima svoje pluse in minuse, odločitev je v končni fazi odvisna od točnih zahtev posameznika.