Zahrbtne težave s financiranjem podjetja

Poslovno svetovanje

Tudi uspešna podjetja so vedno izpostavljena nekaterim tveganjem, ki lahko vodijo v hude težave, morda celo v insolventnost podjetja. Dobra prodaja in visoki prihodki namreč še ne pomenijo, da bo tudi poslovanje uspešno in da ne obstajajo določene nevarnosti, ki lahko hitro obrnejo ta trend. Največ težav se pojavlja pri financiranju podjetja, kar je sicer kompleksno področje, ravno zato pa je težko ta tveganja predvideti in se jim izogniti, pa tudi težav ni mogoče enostavno reševati, v poštev pride morda že preventivno poslovno svetovanje.

Kako lahko uspešno podjetje zaide v težave? Morda tako, da se preveč zanaša na zanesljivost svojih prihodkov. Dobri prodajni rezultati so lahko zavajajoči, še posebej za podjetja, ki se močno zanašajo na reden dotok likvidnih sredstev z naslova prodaje. Pravzaprav so težavam izpostavljena prav podjetja, ki dobro poslujejo – obetajo si zanesljiv dotok denarja, s katerim nameravajo ponudbo še razširiti in povečati proizvodnjo, tako pa bo treba več plačati dobaviteljem ter več investirati v proizvodnjo. Z uspehom pridejo tudi stroški, ki jih samo iz prodaje morda ne bo možno financirati, kar sicer še ne vodi v insolventnost podjetja, a zahteva pozornost. Hitro se lahko zgodi, da se podjetje znajde v likvidnostnem krču, če ga pustijo na cedilu ključne stranke. Pride lahko do zamude s plačili in morda celo do neplačil, insolventnost podjetja pa je resna grožnja, če se pri poslovanju zanašamo prav na ta sredstva.

Poslovno svetovanje

Najboljša rešitev je seveda zanesljiva dolgoročna strategija, ki vzame v zakup tudi takšna tveganja. Dober finančni plan bo zagotovil vsa potrebna sredstva in se ne bo zanašal le na en nezanesljiv vir. Že pri oblikovanju tega pristopa lahko pomaga poslovno svetovanje, nasveti strokovnjaka pa pridejo še kako prav pri reševanju konkretnih težav, seveda tudi pri insolventnosti podjetja in drugih hujših posledicah težav.