Pametni pristop k izolaciji

Notranja izolacija sten

Notranja izolacija sten poskrbi, da temperatura iz okoliških plasti ali območij ne pronica v notranjost, bodisi v slučaju dinamike pritličja in zgornjega nadstropja, bodisi sosednjih prostorov. Velja prepričanje, da je smotrno izolirati le zunanje stene in streho. Ljudje so namreč fiksnega mnenja, da bodo s tem ohranili dom celostno topel. A upoštevajmo glavno karakteristiko toplega zraka, ki je, da se vedno dviguje nad hladnega. Če izoliramo le zunanje stene in streho, se bo topel zrak v glavnem zadrževal v vrhnjih segmentih hiše, to je v podstrehi in v zgornjih nadstropjih, kar sicer ne pomeni, da je toplotna izolacija mansarde zanemarljiva.

Toplotna izolacija mansarde to kopičenje toplote preprečuje in jo vsaj dalj časa zadržuje tudi v spodnjih nadstropjih. Na ta način je naš dom enakomerno ogrevan. Notranja izolacija sten toplotni profil ureja še z drugega vidika – zamejuje toploto v predele, ki jih želimo ohranjati toplejše kot sosednje, torej nam lahko pomaga pri tegobah s horizontalnim uhajanjem toplote. Vsi poznamo tisti čudni fenomen sob, ki se jih zdi nemogoče dobro segreti, dočim sosednje (in vrhnje) kar razganja od vročine. Notranja izolacija sten in toplotna izolacija mansarde tukaj znatno pomagata.

Kaj pa plesen?

Zares se še nikoli ni toliko govorilo o interni vlagi, kolikor se v zadnjih letih, in to je dobro, kajti problem je vse prej kot nedolžen. Gre za mikroskopske klice, ki jih niti vidimo ne, a nam drastično in konstantno uničujejo zdravje. Bolezni dihal. Prebavil. Toksini v krvi. Te nemarne spore najdejo pot celo v možgane in notranje organe in denar, ki ga zapravimo v boju z njimi, je vse prej kot vržen stran. Notranja izolacija sten in tal je ob spremljavi termoizolativne komponente dober način saniranja tega problema. Ne samo v stanovanjskih prostorih, tudi na podstrešju in v kleti, še posebej pa toplotna izolacija mansarde – vedno je treba poskrbeti za celovito zaščito.