Embalaža za živila

Embalaza za sadje in zelenjavo

Izbiri embalaže za živila je treba posvetiti dovolj pozornosti. Kuharji, peki, trgovci, slaščičarji in drugi, ki redno rokujejo z živili in jedmi, bodo gotovo vedeli, da ni vseeno, katere materiale in izdelke uporabimo za shranjevanje hrane. Embalaža za živila mora ustrezati visokim standardom, še posebej pa to velja za embalažo, ki pride v stik s hrano, pripravljeno za uživanje.

Embalaža za sadje in zelenjavo

Prav embalaža za sadje in zelenjavo je posebej občutljiva v tem oziru. Sadje in zelenjavo namreč pogosto uživamo kar v takšni obliki, kot pride od trgovca. Seveda je pametno živila vsaj oprati, a ob odsotnosti toplotne obdelave (npr. kuhanja) popolna higiena ne more biti zagotovljena, če živila niso shranjena v primerni embalaži. Embalaža za sadje in zelenjavo je običajno izdelana iz umetnih materialov, ki so posebej prilagojeni za shranjevanje hrane. To so različne vrste plastike, na primer BOPP in PET, pogosto pa pridejo v poštev posode iz stiropora ali aluminija.

Pozorno tudi pri drugih živilih

Poleg sadja in zelenjave poznamo seveda še druga živila, ki so vse do postrežbe v stiku s pakirnim materialom. En primer so podstavki za torte, ki morajo zadostiti različnim zahtevam. Ne le, da morajo biti podstavki za torte higiensko neoporečni, biti morajo tudi ustrezno oblikovani za privlačno predstavitev tort, nenazadnje pa tudi izdelani iz trdnih in kakovostnih materialov. Tudi tort običajno po nakupu ne obdelujemo, temveč jih serviramo takšne, kot smo jih dobili, zato morajo biti podstavki za torte izdelani iz materialov, ki hrani ne morejo škoditi.