Prihaja čas uživanja na terasi!

uzivanje na terasi

Če želimo svojo teraso kar najbolje izkoristiti, bomo že spomladi pripravljeni na brezskrbno preživljanje prostega časa na svežem zraku, takoj ko nastopijo nekoliko toplejši dnevi. Sami se seveda že veselimo prijaznejšega vremena, toda ali je na pomlad pripravljena tudi terasa?

Preko zime je pametno teraso dobro zavarovati pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Pospravimo zunanje mize in drugo vrtno pohištvo, teraso pogosto pokrijemo in na druge načine zaščitimo pred dežjem, vetrom in snegom. 

V zimskem času je sicer pametno občasno teraso tudi odkriti in prezračiti, a več dela nas čaka spomladi, ko se je treba pripraviti na novo sezono. Da bo terasa res dobro pripravljena na pomlad in poletje, jo moramo očistiti, zdaj je čas tudi za dodatno vzdrževanje, nato pa ponovno opravimo še postavitev zunanje mize in drugega pohištva na svoje mesto. 

Spomladi je tudi čas, da nakupimo dodatno opremo, ki jo bomo potrebovali za res prijetno izkušnjo na terasi.

Pravočasno izberemo zunanje mize in stole

Zunanje mize in stoli predstavljajo osnovo za vsako teraso. Brez te opreme terasa ne bo zelo uporabna in le redko se bomo zadrževali na njej. 

Če pa imamo mizo s kompletom stolov, lahko na terasi preživljamo svoj prosti čas ob različnih sproščujočih aktivnostih. Zato se je treba spomladi prepričati, da imamo vse, kar bomo na terasi potrebovali preko poletja. Preverimo, v kakšnem stanju je pohištvo, morda bo treba nakupiti tudi nekaj novih kosov.

zunanje pohištvo - vrtne miza in stoli

Posebno pozornost zahtevajo zunanje mize, ki imajo glavno vlogo pri tem, kako uporabna bo terasa. Potrebujemo stabilno in prostorno mizo, ki bo osrčje dogajanja na terasi. Zato se lahko vsako leto vprašamo, ali je morda čas za nakup nove mize, s katero bomo imeli še več zanimivih možnosti za preživljanje časa na prostem, nenazadnje pa tudi lepše urejeno okolje. 

Na zunanjepohistvo.si najdemo ponudbo zelo atraktivnih kosov, ki močno nadgradijo podobo in uporabno funkcijo naše terase!

Tudi sama terasa se lahko pripravi na poletje

Veliko dosežemo z dodatno opremo, ki je nujna za razne aktivnosti, a prav tako je možno tudi samo teraso prilagoditi, da bo bolje pripravljena na uporabo. 

Veliko je tu sicer odvisno od tega, kako je terasa urejena, že v izhodišču je pametno misliti na nekatere prilagoditve, ki nam ponujajo izvrstno izkušnjo pri uporabi.

Ena izmed zelo pomembnih nalog zunanje opreme je recimo ta, da na površini terase zagotavlja prijetno senco. Čeprav se že veselimo toplih in sončnih poletnih dni, so močni sončni žarki v tem času velika nadloga, lahko so celo nevarni. 

Zato se poslužujemo različnih vrst senčil, ki so morda že vgrajena v teraso. Med najbolj pogostimi opcijami je nadstrešek, ki se lahko izdela že ob gradnji terase, to je zelo elegantna in precej enostavna nadgradnja, seveda se lahko doda tudi kasneje. Imamo pa še druga učinkovita senčila.

Podobno funkcijo ima oprema, s katero dopolnimo stranice terase. Teraso lahko učinkovito zapremo in površino na ta način zaščitimo pred vetrom, dosežemo tudi nekoliko boljšo toplotno in zvočno izolacijo. Ni nujno, da izdelamo fiksne stene, dobro se obnese tudi kakšno okrasno rastlinje ali pa praktične rešitve iz prozornih umetnih mas. Tako bo terasa veliko bolje pripravljena na neugodne vremenske razmere, uporabljali jo bomo tudi v drugih letnih časih, ne le ob lepem vremenu preko poletja.

Terasa omogoča mnoge nadgradnje

Zunanje površine bomo dobro izkoristili že z osnovnim kompletom opreme, a prav tako jih lahko še veliko bolje uredimo, da bodo uporabne v vseh mogočih razmerah. Tu nam terasa ponuja veliko možnosti za nadgradnjo. Priljubljena opcija je recimo vgradnja ogrevalnega sistema, najbolje se obnesejo prenosni plinski gorilniki in podobne praktične naprave.

Prav tako je pametno na terasi urediti zunanjo osvetlitev, kar nam odpira še dodatne možnosti za uporabo zunanjih površin preko leta.

Z razno dodatno opremo bomo ustvarili zelo prijetno okolje, še preden se sploh posvetimo pohištvu in dodatkom za uporabo na sami površini. Poleg tega s temi prilagoditvami nadgradimo tudi vizualno podobo terase oziroma kar cele okolice objekta.

Za teraso dobimo posrečene vrtne garniture

Izbira pohištva je povsem odvisna od tega, kakšne namene imamo pri preživljanju časa na terasi. A vsekakor je zunanje pohištvo naravnost nujno, brez vsaj osnovnega kompleta gotovo ne bo šlo.

Običajno se odločimo kar za celo garnituro vrtnega pohištva, ki jo dobimo v kompletu. To so lahko osnovni kosi, torej miza in nekaj vrtnih stolov. Že s tem pohištvom lahko ustvarimo udobno okolje za preživljanje prostega časa, a splača se preveriti še drugo ponudbo. Tu namreč dobimo tudi bistveno bolj udobne in razkošne vrtne garniture, prav tako v usklajenih kompletih.

To so lahko prave sedežne garniture, prilagojene za uporabo na prostem. So prav tako udobne kot sedežne garniture za notranjost stanovanja, hkrati pa imajo še nekatere posebne lastnosti. Zelo pomembno je, da so vrtne garniture bolje pripravljene na neugodne vremenske dejavnike, čeprav jih po navadi dobro zaščitimo pred neposrednim udarom dežja. 

vrtna sedežna garnitura

Takšno pohištvo je izdelano iz odpornih sintetičnih tkanin, ki se na prostem dobro znajdejo in jim takšne obremenitve ne pridejo do živega. Poleg tega so vrtne garniture tudi precej fleksibilne, kakšne občutljive dele lahko enostavno odstranimo in pospravimo.

V ponudbi najdemo širok nabor raznovrstne opreme. Vrtne garniture so na voljo v neštetih izvedbah in gotovo bomo uspeli najti komplet, ki nam najbolj odgovarja. Prav tako pa se lahko posvetimo izbiri kakšnih posameznih kosov, ki so lahko prav tako posrečeni. 

Morda bomo zadovoljni že z vrtnim ležalnikom, ki je pogosto cenejša in bolj praktična rešitev, najdemo tudi gugalnike in gugalnice ter razno drugo opremo, s katero bomo teraso močno popestrili.