Suvereno opravite obrezovanje sadnega drevja

obrezovanje-sadnega-drevja.jpg

Skrb za sadno drevje in za drugo rastlinje nasploh nas seveda postavlja pred nekatera opravila, ki se jim preprosto ne moremo izogniti. Lotiti se bomo morali nekaterih nalog, s katerimi zagotovimo zdravo in uspešno rast rastlin, dosegamo pa tudi druge cilje, recimo dober pridelek ali lep izgled okolice. 

Tu se srečamo z mnogimi nalogami, pri drevesih in tudi pri drugih rastlinah nas čaka predvsem obrezovanje. Najbolj kritično je obrezovanje sadnega drevja, a tudi druge rastline moramo redno in vestno obrezovati, da bodo kar najbolje uspevale.

Na ta opravila se moramo dobro pripraviti, navsezadnje se moramo tudi dobro opremiti, da bomo svoje delo lahko uspešno opravili. Pri delu na domačem posestvu ali v sadovnjaku uporabljamo kar nekaj posebne opreme, poslužujemo se ročnega orodja in električnih naprav, tudi pri obrezovanju ne bo nič drugače – pripomočke izbiramo glede na to, koliko dela dejansko imamo in kakšni izzivi nas čakajo na terenu.

Čisto možno je, da bomo lahko obrezovanje sadnega drevja opravili kar z ročnimi škarjami, vedno pa imamo na voljo še razne druge rešitve, ki jih lahko preizkusimo. Zahtevnejši sadjarji imajo cel arzenal opreme, s katero skrbijo za kar najboljše rezultate pri svoji dejavnosti.

Obrezovanje sadnega drevja je nujno za dober pridelek na dolgi rok

Kdaj in kako opravljamo obrezovanje sadnega drevja?

Pravi čas za obrezovanje drevja in večine drugih rastlin je takrat, ko začnejo rastline po dolgi zimi zopet uspevati. Zgodaj spomladi ali še pozimi opravljamo vzgojno rez, ki skrbi za zdravo rast drevesa. Pri mlajših drevesih je ta rez ključnega pomena, pravzaprav obrezujemo že sadike takoj po tem, ko jih posadimo. Starejša drevesa praviloma obrezujemo nekoliko kasneje v letu.

Lahko pa obrezovanje sadnega drevja opravljamo tudi ob drugem času, odvisno od namena, pa tudi od vrste drevesa. Nekatera drevesa so precej občutljiva in dovzetna za kakšne bolezni, zato jih obrezujemo le ob ugodnih pogojih, izogibamo se obrezovanja sredi zime. Za odrasle rastline je pravi čas za obrezovanje pogosto poletje, sploh za vzdrževalno rez, ki jo opravljamo na nekaj let.

Samo obrezovanje poteka tako, da izpolnimo svoj namen oziroma cilje. Zato je veliko odvisno od tega, zakaj drevesa sploh obrezujemo. Poleg obrezovanja pogosto opravljamo tudi cepljenje, nam pa cepilne škarje ne bodo kaj dosti pomagale, če želimo opraviti oboje. 

Obrezovanje načeloma opravljamo tako, da ohranimo najboljše poganjke in odstranimo poškodovane ali odmrle veje ter na ta način zagotovimo kar najboljšo rast drevesa. V praksi to torej pomeni, da preprosto odrežemo veje, ki drevesu ne bodo koristile. Če opravljamo tudi cepljenje, imamo sicer še nekaj dodatnega dela.

Kakšno opremo uporabljamo za obrezovanje sadnega drevja?

Najbolj si obrezovanje drevja olajšamo z dobro opremo. Na tem področju imamo kar nekaj ustreznih pripomočkov, ki jih lahko uporabimo za rezanje vej. Izbira prave opreme je seveda odvisna od dela, s katerim se srečujemo, nekateri sadjarji imajo velika in močna drevesa, drugi se le redko srečujejo z debelejšimi vejami. 

V vsakem primeru pa je pomembno, da imamo za obrezovanje sadnega drevja na voljo kvalitetno in zanesljivo opremo. Izbiramo pripomočke, ki so znani po svoji vzdržljivosti in zanesljivosti pri delu. Zato so zelo priljubljene sadjarske škarje Lowe, s katerimi bomo uspešno opravili večino dela pri obrezovanju drevja. 

To so škarje, ki so posebej prilagojene za ta namen. Dobimo jih v različnih izvedbah, predvsem so praktične teleskopske škarje, s katerimi dosežemo veje na višjih drevesih, cenejše in zelo priročne so običajne ročne škarje, najdemo pa še akumulatorske škarje. 

Nadalje se za obrezovanje sadnega drevja pogosto uporabljajo tudi žage, ki so nepogrešljiv pripomoček za sadjarje. Še posebej pri debelejših vejah nam običajne škarje ne bodo kaj dosti pomagale. Akumulatorske škarje so lahko precej zmogljive, kvalitetne sadjarske škarje Lowe lahko opravijo veliko zahtevnega dela, a bržkone se bomo srečali tudi z večjimi izzivi oziroma debelejšimi vejami. Tudi žage lahko najdemo v različnih izvedbah, spet so na voljo tudi električni modeli, ki nam zahtevno delo močno olajšajo.

Tudi pri drugih drevesih imamo podobne naloge, kot jih prinaša obrezovanje sadnega drevja

Podobno kot obrezovanje sadnega drevja obrezujemo tudi druge rastline

Za sadno drevje moramo zelo dobro skrbeti, če želimo imeti zdravo rast dreves in dober pridelek. A podobne cilje imamo tudi pri vzgoji drugih rastlin. Okoli hiše imamo pogosto kakšne okrasne rastline, nenazadnje skrbimo tudi za zelenico in za drugo rastlinje, s katerim smo pogosto v stiku. Tudi tu se nega rastlin izkaže za ključno, če želimo imeti lepo urejeno okolico.

Bo pa delo verjetno precej lažje. Ne bomo potrebovali posebnih sadjarskih pripomočkov, kot so recimo cepilne škarje, večino dela lahko opravimo s kosilnico in običajnimi vrtnimi škarjami. Posebne opreme se včasih poslužujemo za obrezovanje žive meje in košatih dekorativnih rastlin, seveda imamo veliko pripomočkov tudi za delo na vrtu. 

Tako bomo lahko uspešno opravili vse potrebno za zdrave in lepe rastline. Če delamo z drevesi, bodo ti postopki podobni, kot so za obrezovanje sadnega drevja. Tudi pri drugih rastlinah skrbimo za to, da dobro uspevajo, za kar je pogosto potrebno obrezovanje, da lahko zagotovimo optimalno rast najbolj zdravih poganjkov.