Ugodne opcije za zanesljivo ogrevanje

Talno gretje cena

Pri izbiri ogrevalnega sistema ima cena gotovo pomembno nalogo. Čeprav ta ne odloča neposredno o tem, kako prijetno in udobno se bomo počutili v ogrevanem domu, se vseeno orientiramo glede na stroške, ki jih pričakujemo pri nakupu in vgradnji opreme, predvsem pa na podlagi obratovalnih stroškov pri dolgoročni uporabi. Kar nekaj opcij izstopa s posebej dobrimi izkoristki in minimalnimi stroški na dolgi rok.

Toplotne črpalke

Med najbolj ugodne opcije gotovo prištevamo toplotne črpalke, ki predstavljajo strošek le ob nakupu in vgradnji, nekaj pa stane tudi servis toplotnih črpalk. Pri obratovanju pa so stroški minimalni, plačati bo treba le nekaj evrov za elektriko, ki poganja črpalko. Sama energija, ki se uporablja za ogrevanje, se pridobiva iz okolja in je brezplačna. Na dolgi rok je torej relevanten strošek le servis toplotnih črpalk in poraba električne energije, zato je tak sistem neprekosljivo varčen. Čeprav je nakup opreme običajno večji strošek kot pri drugih sistemih, se investicija hitro poplača in pokrije razliko v primerjavi z drugimi opcijami. Če skrbimo za dober servis toplotnih črpalk, lahko pričakujemo dolgo življenjsko dobo in odličen izkoristek pri takšnem sistemu.

Električno ogrevanje

Zelo privlačno opcijo ponuja tudi električno ogrevanje, predvsem talno gretje. Cena je en izmed glavnih adutov električnih sistemov. Izstopajo že ugodne cene same opreme, saj potrebujemo relativno enostavna grelna telesa, ki jih ni težko vgraditi v stanovanje. Tudi za talno gretje cena ne bo visoka, saj ni treba urejati toplovodnega sistema, temveč se grelna telesa povezujejo le z električnim omrežjem. Tako je že pri vgradnji strošek minimalen, pa tudi za nakup ne bo treba odšteti veliko. Na dolgi rok je za električno talno gretje cena seveda odvisna od porabe in cene električne energije, načeloma pa velja, da je električno ogrevanje najbolj ugodna opcija na srednji rok, šele po kakšnih desetih ali petnajstih letih uporabe toplotne črpalke pokrijejo izhodiščno razliko.