Zunanja senčila ne ponujajo le prijetne sence

zunanja senčila

Če želimo v poletnih dneh poležavati na svežem zraku, se bomo gotovo zaščitili pred neposrednim udarom močnih sončnih žarkov. To je naloga, ki jo prevzemajo zunanja senčila. So kot nalašč za domače zunanje površine, predvsem za terase in balkone ter druge kotičke, ki jih v lepem vremenu izkoristimo za sproščanje na svežem zraku. Pravzaprav so senčila kar obvezna oprema za takšne površine in vsekakor opravljajo zelo pomembno delo s tem, da nam zagotavljajo prijeten kotiček z dobro zaščito pred močnim soncem. A hkrati imajo dobra senčila še mnoge druge dobrodošle učinke, s katerimi so zelo priporočljiva celo za tiste objekte, ki nimajo kakšnih omembe vrednih zunanjih površin za preživljanje prostega časa. 

Sodobna senčila imajo mnoge značilnosti, s katerimi odgovarjajo na posebne zahteve raznovrstnih stanovalcev. Navsezadnje so tudi lepa na pogled in lahko lepo popestrijo okolico našega doma. Še bolj pomembno je, da pomagajo pri uravnavanju razmer v našem bivalnem okolju – ne le na zunanjih površinah, temveč tudi v notranjosti stanovanja. S tem so zunanja senčila med pomembnimi sredstvi za vzdrževanje prijetnega ambienta in visoke kakovosti bivanja. Pomagajo tudi pri preprečevanju toplotnih izgub in pri nižanju stroškov z ogrevanjem oziroma hlajenjem stanovanja. Z dobrimi senčili torej pridemo do številnih navdušujočih učinkov, ki jih je vredno poznati.

Zunanja senčila za regulacijo razmer v stanovanju

Ko pomislimo na zunanja senčila, imamo verjetno v mislih predvsem tende, nadstreške, senčnike in drugo opremo, s katero prekrijemo teraso ali vrt. Takšna senčila pridejo takoj do izraza, hitro jih prepoznamo in jih gotovo znamo tudi dobro izkoristiti. Srečamo jih tako na domačih površinah kot tudi na terasah gostinskih lokalov in v podobnih okoljih. A to še zdaleč ni vse, kar najdemo v ponudbi zunanjih senčil. Kar dosti izdelkov izstopa z nekoliko drugačno funkcijo, saj pomagajo predvsem pri regulaciji razmer v notranjosti stanovanja.

Tu imamo kar nekaj zanesljivih zunanjih senčil. Priljubljena izbira je screen rolo, ki je idealen za sodobna stanovanja. Zelo lepo se ujema z aktualnimi modnimi trendi, hkrati pa odlično opravlja svojo nalogo. Nudi nekatere napredne funkcionalnosti, zelo enostavno ga prilagajamo in s tem vedno kar najbolje izkoristimo potencial, ki ga takšno senčilo prinaša. Med zunanja senčila se uvrščajo tudi rolete, polkna in druge rešitve, ki jih uporabljamo za zastiranje oken z zunanje strani. Tudi ta oprema ima določeno funkcijo pri regulaciji razmer v stanovanju.

Napredna zunanja senčila dopolnjujejo stanovanje in ponujajo dodatne funkcionalnosti

S tega vidika so zunanja senčila zelo učinkovita in zanesljiva, obnesejo se bolje kot notranja senčila. Povsem preprečijo vdor sončnih žarkov v stanovanje, s tem preprečijo pregrevanje prostorov. Notranja senčila delujejo šele po tem, ko sonce že vstopi skozi steklo, tako da se temperatura lahko močno dvigne, tudi če sončni žarki ne padejo na površino prostora. Screen rolo in druge zunanje rešitve so zato veliko bolj učinkovite, kar se bo pokazalo v ohranjanju idealnih razmer v notranjosti stanovanja, v nižjih stroških in boljši izkušnji stanovalcev.

Zunanja senčila za balkon in teraso

Tudi tista senčila, ki se uporabljajo za zasenčitev zunanjih površin, lahko pomagajo pri uravnavanju razmer v notranjosti stanovanja. Čeprav uporabljamo dobro izolacijo in neprodušna okna, bo temperatura okolja neizogibno vplivala tudi na temperaturo v stanovanju. To pomeni, da lahko zunanja senčila omilijo vplive visokih temperatur v okolju, saj preprečijo pregrevanje površin neposredno ob objektu.

Tako ima lahko zelo dobrodošel učinek že preprosta markiza, ki jo uporabljamo za teraso ali balkon. Še bolj očitni so učinki nadstreškov in večjih senčil, ki prekrivajo teraso ali večje vrtne površine. Če uspemo zaustaviti močno sončno sevanje, bodo površine okoli hiše ostale nekoliko hladnejše, kar bo tudi v notranjosti pustilo dobrodošle posledice. Neposreden udar sončnih žarkov ima namreč čisto drugačen učinek kot zgolj visoke temperature, zato lahko zunanja senčila naredijo veliko razliko, tudi če je dejanska razlika v izmerjeni temperaturi le nekaj stopinj. Splača se torej premisliti o tem, kako bo markiza na skrbno določenem mestu ponudila kar najboljši učinek, tako za zunanje površine kot tudi za notranje prostore.

Še vedno uporabljamo zunanja senčila tudi za sprostitev na vrtu

Seveda ne smemo zanemariti še drugih vlog sodobnih zunanjih senčil. Še zdaleč jih ne uporabljamo le za uravnavanje razmer v notranjosti, čisto primerna so tudi za ureditev prijetnega kotička za sprostitev na vrtu. Tu se izkažejo tista senčila, ki pri tem pomagajo na različne načine.

Zunanja senčila ustvarjajo prijeten ambient, ki posnema naravno senco

Najboljši primer je pergola, ki je že sama po sebi celovita struktura za sproščeno preživljanje prostega časa. V osnovi je to senčilo, ki omogoča zelo dobro regulacijo prehoda sončnih žarkov, nudi tudi zaščito pred drugimi neugodnimi dejavniki. Običajno pa hkrati uredimo tudi površino pod pergolo, tako da dobimo cel kotiček brez dodatnega dela. Pergola nam omogoča, da uredimo prijeten ambient na vrtu, z odlično zaščito pred neugodnim vremenom pa lahko te površine uporabljamo preko celega leta.

Tako imajo zunanja senčila zelo pomembne naloge in dobrodošle značilnosti, ki jih bomo s pridom izkoristili. Široka ponudba nudi popolno zaščito pred vsemi vremenskimi obremenitvami, tako za zunanje površine kot za notranje prostore.